Lesöpörték a pályáról az albánokat

<p>Hatalmas siker aratott a román labdarúgó válogatott a 2008–as Európa–bajnokság utolsó selejtezőmérkőzésén: Victor Piturca legénysége 6–1–re győzött Albánia ellen.</p>

A mérkőzés első félidejében egyébként kiegyenlített mérkőzést láthatott a mintegy 15 ezer néző. Nicolae Dica csak a 22. percben tudta megtőrni a jeget, de utána már nem sikerült többet bevenni az albánok kapuját.

A második félidőben tíz percig tudta tartani a vendégegyüttes a lépést Piturca legénységével: Tamas gólja után már kettő volt a különbség. Miután Curri második sárgalapját is megkapta, ki let állítva. Ez elvágta az albánok lendületét: Niculae kétszer, majd Marica és ismét Dica vette be az albánok kapuját. Ebből három gól 11–esből. Közben a horvát bíró kiállított a vendégektől Dedét is, Kapllani pedig becsületgólt rúgott.

A román labdarúgó–válogatott egyébként nem tett mást, mint folytatta a hagyományt: mint ahogy azt tette 48 éve folyamatosan, ezúttal is győzött Albánia nemzeti együttese ellen. Azonban ilyen különbséggel még soha nem győztek: utoljára 1987–ben arattak 5–1–es sikert az albánok ellen, ma estig az volt a legnagyobb különbségű román győzelem. A románok ma esti sikerüknek köszönhetően az első helyről kvalifikálták magukat a svájci–osztrák közös rendezésű kontinenstornára. Ellenfeleit a december 2–ai sorsoláson ismerheti meg. A G csoportból csak második helyről tudta kvalifikálnia magát az Eb–re a holland válogatottnak. Mint arról az Erdély Online is beszámolt, az utolsó mérkőzést rendezték a Lia Manoliu Stadionban. A találkozó végén lebontottak egy betonszerkezetet, ezzel jelezve: megkezdik az új aréna építését a régi helyére. Több mint 140 millió eurót költ a kormány és Bukarest önkormányzata a patinás stadion építésére.

A jelenlegi aréna egyes elemeit felhasználják majd a Dinamo labdarúgó–csapata stadionjának korszerűsítésére: többek között a pálya alatt húzodó fűtőberendezést fogják átszállítani a belügyminisztérium tulajdonában levő stadionhoz, de a sajtópáholy egyes elemei is oda kerülnek majd. A Lia Manoliu korábban az Augusztus 23. Stadion elnevezést viselte, a diktátor Nicolae Ceausescu pedig itt tartotta nagyobb kommunista ünnepélyeit.

Eb–selejtezők, utolsó játéknap, G csoport

Románia – Albánia 6–1 (1–0).

Gólszerzők: Nicolae Dică (22., 71. – 11–esből), Gabriel Tamaş (53.), Daniel Niculae (63., 66. – 11–esből), Ciprian Marica (69. – 11–esből), illetve Kapllani (64.).

 

Kapcsolódó cikk:

  • Angol dráma Londonban

     

  • Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!