ERDON Helyi sport hírek

2008.07.17. 12:21

Változásra várva a szatmári vívóteremben

<p>Szatmárnémeti – Tavaly kezdtek nagyobb korszerűsítési munkálatokba a szatmárnémeti Csipler Sándor Vívóteremben, azonban a munkálatok leálltak. Ugyanakkor még sok munka lennek, hogy a szatmári terem nemzetközi, vagy jelentősebb versenyek szervezésére is alkalmas legyen.</p>

„A butorzatot kellene cseréljük, a küzdőtéren új padlót kellene szererelni” – sorolta Csiszár Ferenc a Szatmárnémeti SK párbajtőr–edzője. Ez csak néhány panasz, ugyanis sokkal nagyobb gondot okoz a sportolók megtartása. „Mostmár az nem jelent nagyobb gondot, hogy itthon tartsuk őket, mivel a klub megállapodást kötött a Vasile Goldiş Egyetem szatmárnémeti karának vezetőivel, ennek értelmében pedig sportolóink mentesülnek a tandíj fizetésétől – tette hozzá Csiszár. – Azonban szponzor hiányában nem tudunk biztosítani az élsportolóinknak plussz juttatást, ha jó eredényeket érnek el. Például Nagyváradon meccsprémiumot kapnap a vívók, és a klub azt is megengedheti magának, hogy más városból igazoljon sportolót” – folytatta az edző. Nemzetközi versenyekre is többnyire úgy utaznak a szatmári vívók, hogy az utazási költségek egy részét a szólök fedeznik. Kevés esetben történik meg, hogy a román szakági szövetség vagy a klub biztosítsa a költségeket teljes egészében.

Pedig a szatmári vívók évtizedek során mind nemzetközi, mind hazai páston eredményesek. Idén például Deac Simona a junior világbajnokságon majd a Balkán–bajnokságon szerzett ezüstérmet, az U23–as korosztályos Eb–n pedig a legjobb nyolc vívó között szerepelt. Adrian Pop pedig egy színvonalas berlini nemzetközi versenyen lett második, a 14 éves Amalia Tătăran pedig a kadet–Eb–n a legjobb 32 vívó között szerepelt. A párbajozók mellett a tőrvívók is kíválóan szerepeltek az első fél évban. Bianca Cuteanu például a Balkán–bajnokságról hozott haza két aranyérmet. Emelett a szatmári vívók 21 érmet gyűjtöttek be eddig idén hazai bajnokságokon: nyolcat a fiú tőrvívók, hetet a párbajozók, hatot pedig a női tőrözők. „vannak olyan klubbok Romániában, akik meg sem közelítik a mi eredményeinket, mégis több pénzből gazdálkodhatnak, ugyanis a szponzorok mellett a helyi és a megyei tanácsok is nagyobb figyelmet szentelnek rájuk” – folytatta Csiszár.

Végül néhány pozitív dolgot is mondott az edző, ugyanis raktáron van már hat új, korszerű pást, illetve az eredményjelő – amit jelenleg is használnak – a legkorszerűbb berendezésnek számít.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!