ERDON Helyi hírek

2008.07.20. 16:52

Szülőfalujában lett alpolgármester

<p>Hasas János az elmúlt négy évben a Sebes-Körös menti régiót képviselte a megyei tanácsban. A napokban mint Rév község alpolgármesterével a Bihari Napló szerkesztőségében beszélgettünk.</p>

Megyei tanácsosból alpolgármester Réven. Hogy is történt mindez?

Az RMDSZ által megyei szinten szervezet előválasztáson a tizedik lettem a megyei tanácsosjelöltek rangsorolásán. Úgy gondolom, hogy a kapott 14.800 szavazat elég jó eredmény, ha elgondoljuk azt, hogy én a Réven kapott 180 szavazatszámról indultam. Itt szeretném megköszönni mindazoknak, akik Érmihályfalvától, Nagyvárad-Velencén keresztül egészen Belényesig támogattak az előválasztáson. Nem azt sajnálom, hogy  én nem jutottam be – hiszen júniusban csak kilenc magyar tanácsos jutott be a megyei közgyűlésbe, az eddigi tiz helyett és a lista éppen előttem zárult – hanem azt, hogy egy olyan régió, ahol  a magyarság szórványban él, képviselet nélkül maradt a Bihar Megyei Tanácsban. De ugyanez a helyzet a belényesi medence is. Véleményem szerint mindkét térségben nagy szükség lenne megyei tanácsosra.

– Miért nem indítottak RMDSZ-es polgármesterjelöltet Réven?

– Réven az eltelt évek alatt már többször felmerült az, hogy a választásokon magyar polgármesterjelöltet inditsunk vagy megpróbáljunk egy alpolgármesteri tisztséget kiharcolni. Sajnos ezt eddig senki nem merte felvállalni. Azt ugyanis tudni kell, hogy a legutóbbi népszámlálási adatok alapján Rév lakosságának már csak 19,8%-a magyar. A 89-es változásokat követően két évig, 1992-1994 között volt Mérai László – hirtelen bekövetkezett haláláig – személyében magyar alpolgármesterünk. Rév községhez közigazgatásilag  a központi település mellett-ahol a magyarok is élnek, még Köröstopa, Bertény és Tomnatek falvak tartoznak. Az utóbbi három településen szinte alig él magyar nemzetiségű lakos. Ezért reális dolognak azt tűnt, hogy az alpolgármesterséget célozzuk meg. Mégis kevesen hittek abban, hogy 14 év után ez ismét sikerülhet. Főleg úgy, hogy a PD-L szineiben egy magyar jelölt indult úgy a polgármesteri, mint később majd az alpolgármesteri tisztségért is. A választásokat követően a 13 tagú helyi tanácsba a liberálisoknak 5, a PD-L-nek 4, mig az RMDSZ és a PSD-nek két-két tanácsosa jutott be. Tény, hogy a liberális képviselők támogatásával sikerült elérnünk azt, hogy júniusban a helyi önkormányzat alakuló ülésén a testület többsége az RMDSZ jelöltjének szavazott bizalmat.

– Hogyan tovább? 

Eddig a Sebes-Körös menti magyarok által lakott települések gondjaival kellett foglalkoznom, ezentúl már csak a saját községem problémáira kell összpontositanom. Egyesek szerint örömteli életet csak akkor élhetsz, ha érted és élvezed a kenyérkereső munkádat és megka­pod a megfelelő megbecsülést is. Remélem valamikor ezeket is megélem majd. Mi Réven kicsit könnyebb helyzetben vagyunk, mint az olyan települések, ahol teljesen új vezetést választottak a hivatal élére, hiszen Dorel Cosma polgármester már a harmadik ciklusát kezdi a község élén. Persze Rév nem a könnyű községek közé tartozik, már csak azért sem, mert több mint 6 ezer hektáron terül el, Tomnatek falu hét kilóméterre van a központtól, ugyanakkor a Sebes-Körös menti településen egy elég nagy számú roma közösség is él. Mint megyei tanácsos témában voltam a helyi projektekkel, elképzelésekkel, előtte nyolc évig helyi tanácsos is voltam , ugyanakkor az iparban, az egészségügyben is dolgoztam, igy sokkal könnyebb helyzetben vagyok, mint egy olyan polgármester, vagy alpolgármester, aki először kerül ilyen önkormányzati pozicióba. A hibákból persze tanulnunk kell-mert ezek vezetnek el a sikerhez. A községben tovább folytatódnak az elkezdett munkálatok. Idén májusban indultak el a vizhálózat kibővitési munkálatai, valamint a szennyvizcsatornarendszer kiépitése Réven, Topán és Bertényben. Persze ez mindig sok kellemetlenséggel, feltört utakkal jár.Úgy gondolom nagyobb figyelmet kell forditanunk a köztisztaságra, terveink között szerepel a helyi piac fejlesztése. Reménykedünk abban, hogy az állandó orvosi ügyelet kérdése is megoldódik majd. Készül a hatástanulmány a sporttelep, a község mellékútjainak a modernizálására. A helyi Kollégium A épületének a felújitására és egy multifunkcionális terem épitésére már kiirták a versenytárgyalást. Ősztől az óvodában egy napközi csoportot szeretnénk beinditani. Végtelen a tér, amely munkára hiv...

Dérer Ferenc

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!