ERDON Helyi hírek

2008.07.29. 07:28

Óriásbomba Ferencvárosban - megkezdték a kiürítést

<p>&#160;Megkezdték kedden 9 óra előtt Budapest IX. kerületében annak a körzetnek a kiürítését, ahol kéttonnás második világháborús bombát találtak egy régi malomépület bontásakor.</p>

A rendőrség hangosbeszélőkön értesíti a lakókat arról, hogy merre tudják elhagyni a területet. Az akcióban 500 rendőr, polgárőr, katasztrófavédelmi szakember vesz részt.    Délelőtt fél 10-kor lezárják a környékbeli utakat, gépkocsival csak a körzetből kifelé lehet közlekedni. Bánsághi Tamás, Ferencváros alpolgármestere az MTI-vel közölte: a kiürítésre váró körzetben mintegy 16 ezer embernek van bejelentett lakcíme, ebből mintegy kétezren 60 éven felüliek. A tűzszerészek már megérkeztek a helyszínre, de a bomba hatástalanításához csak a kiürítés befejezése után kezdenek hozzá.

Szekeres Imre honvédelmi miniszter, Bencze József országos rendőrfőkapitány és Tatár Attila katasztrófavédelmi főigazgató a délelőtt folyamán a helyszínen tájékozódik a kiürítésről, valamint a műveleti irányítási pont munkájáról.

Környékbeliek az MTI-nek a helyszínen azt mondták, a televíziók híradóiból és a rádiókból értesültek a kiürítésről, az önkormányzattól hivatalos tájékoztatást egyelőre nem kaptak. A Vaskapu és a Tóth Kálmán utca kereszteződésében hétfőn talált bombát éjszaka szigorúan őrizték. A kerületi védelmi bizottság késő éjjel befejeződött ülésén kidolgozott terv értelmében egy kilométeres körzetben minden utat lezárnak. A rendőrség közlése szerint a kiürítés a Ferenc körút Boráros tér felőli oldala - Tűzoltó utca - Fehérholló utca - Könyves Kálmán körút - Koppány utca - Kvassay út bevezető szakasza - Lágymányosi híd budai hídfő - Egyetemi Központ első épületsora és a Boráros tér által körülhatárolt területen lakókat érinti.

A körzetbe eső kórházakat, így a Szent László és a Szent István kórházat, valamint a kardiológiai intézetet értesítették, de a kiürítés a kórházi épületeket nem érinti. Ugyanakkor a Mester utcai rendelő kedden nem fogad beteget, zárva tart. Arra kérték a kórházak vezetését, ha súlyos beteg érkezik hozzájuk, fogadják, de a nagyobb műtéteket lehetőleg halasszák el. A járóképtelen betegeket a mentők egy napra kórházba szállítják, erre a célra 200 ágyat biztosítanak. A mentőszolgálat tíz autója segít a betegek szállításában.

A Telepy utca 17. és a Bakáts tér 12. szám alatti általános iskolákban befogadó helyeket alakítottak ki, ezekben 200-200 ágyat helyeznek el. A Bakáts téri általános iskola előtt jelenleg a katasztrófavédelem két teherautója parkol, az egyikből pakolják ki a tábori ágyakat - jelentették az MTI tudósítói a helyszínről.

A tűzszerészek tájékoztatása szerint a terület zárása várhatóan késő estig tart. Amennyiben a robbanószerkezet hatástalanítása megtörténik és a területet hamarabb megnyitják, arról értesítik a lakosságot. A Fővinform kedd reggeli közlése szerint a körzetben haladó járatok a lezárt terület határát érintő megállóhelyig szállítják az utasokat. A lezárt területen lévő végállomásról kifelé haladva viszont felveszik az utasokat. (MTI)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!