ERDON Helyi hírek

2008.03.03. 08:25

Bogárhátú ház alapköve az Arany-portán

<p>Bihar megye - Kétnapos rendezvénysorozattal tisztelgett Nagyszalonta legnagyobb fia Arany János emléke előtt. Szombaton kiállítást nyitottak meg, majd szavalóverseny következett. Vasárnap a szülőház körül zajlottak az események.</p>

Szombaton kiállítás-megnyitó és szavalóverseny várta az érdeklődőket, Arany János születésének 191. évfordulóján pedig jelentős eseményre került sor: Arany újraépítésre váró szülőházának alapkövét helyezték el, ünnepélyes keretek között.

Arany János szülőháza a lángok martaléka lett hat esztendővel azután, hogy az Arany család tizedik gyermeke meglátta a napvilágot. Azóta több épületet emeltek a telekre, a jelenlegi a negyedik ház, hallhatta a közönség Dánielisz Endre értekezéséből vasárnap délelőtt az alapkőletétel ünnepén. De őrzi a költő lába nyomát a telek, és az udvaron álló kút vizéből ivott egykor Arany János, s a ház mellett bólogató eperfa abból sarjadt, melyet megörökített a költő versében. S immár hamarosan újra áll majd a bogárhátú, nádfedeles kis lak, ahogy egykoron állhatott.

Debrecen polgármestere

A rendezvényen jelen volt Kósa Lajos, Debrecen polgármestere, aki beszédében két fontos dologra hívta fel a figyelmet. Az egyik a hit megerősítése, mert ha hagyjuk elveszni, amit eddig megőriztünk, akkor a saját sírjainkat ássuk, mondta az elöljáró, s emellett kiemelt fontosságú az, amikor egy közösség a múltnak állít emléket, de a jövőbe fordul. A célok megvalósításáért persze szorgalmasan és kitartóan kell dolgozni, de erre jó példát mutatott Arany János a ma élő nemzedékeknek is. A ház visszaállításának ötlete nagyon fontos, fejtette ki Kósa Lajos, a támogatás mikéntjéről azonban úgy vélte, nem hatalmilag, közpénzből kell megépíteni, mert az igazi emlék az, amikor azok adják össze a pénzt, akik fontosnak tartják a megvalósítást, ezért a polgármester elmondta, adakozásra szólítja majd Debrecen város lakosságát az Arany-szülőház megépítésének anyagi támogatása érdekében.

C. Patócs Júlia

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!