ERDON Helyi hírek

2007.11.11. 14:04

Sérült személyek nagyváradi megbeszélése

<p>Nagyvárad- A sérült emberek problémái kerültek szóba azon a megbeszélésen, mely szombaton zajlott a Mozgássérültek Egyesületének székhelyén. A jelenlevők megegyeztek abban, hogy tartják egymással a kapcsolatot.</p>

A megbeszélésen a budapesti Roll Dance Kerekesszékes Kombi Táncegyüttes tagjai (Ványi Tibor, Zákány Katalin, Antal Katalin, Rozbora András, Ivanov Daniella, Liszkai Fruzsina, Rózsa Ibolya, Nyíri Lajos) és hangtechnikusa (Kanyuk Sándor), a Mozgáskorlátozottak Bihar Megyei Egyesületének elnöke (Nicolae Rusu) és titkára (Boros Sarolta), a Suphar ernyőszervezet igazgatója (Octavian Lupitzu), dr. Földes Béla, a Romániai Máltai Segélyszolgálat nagyváradi munkacsoportjának a vezetője és Nagy Andrea, a váradi Caritas Catolica keretében működő BACH iroda képviselője is részt vett. Bevezetőjében Ványi Tibor elmondta: hét esztendeje alakult a táncegyüttes, de amikor kitalálták, nem gondolták volna, hogy későbbi  fellépéseiknek milyen fontos mondanivalója lesz. Először saját szórakoztatásukra táncoltak, később azonban társaságot is hívtak, és rájöttek arra, hogy amit hirdetnek, vagyis, hogy szavak nélkül, a tánc nyelvén is lehet a beilleszkedésről beszélni, mennyire igaz.

Számos téma

"Az egészség nagyon relatív, amiért sántítunk, vagy kerekesszékünk van, azért mi egészségesnek érezzük magunkat", jegyezte meg Ványi Tibor, majd hozzátette: fontos, hogy megmutassák magukat, hiszen az emberek többsége- nem biztos, hogy rosszindulatból, lehet, hogy csupán féltésből, hogy nehogy megsértsék őket- nem tud mit kezdeni velük. Nyíri Lajos úgy vélte: az egészséges és mozgássérült jelzőket el kéne törölni, és inkább sérült és nem sérült emberekről kéne beszélni. Mivel kevesebb háború van, csökken a fizikailag betegek száma, annál több viszont a mentálisan sérült személy. Zákány Katalin arra hívta fel a figyelmet, hogy a fogyatékkal élőknek sohasem szabad feladniuk a küzdelmet, példaként azokat az eseteket említve, amikor többszöri próbálkozás után végül akadálymentes feljárókat biztosítottak számukra. Dr. Földes Béla arra kérte a jelenlevőket, hogy írásos megkereséssel forduljanak hozzá annak érdekében, hogy ő lépni tudjon azért, hogy a januári tanácsülésen téma legyen, hogy az új lakótelepek építésénél mennyire veszik figyelembe a sérültek problémáit. A megbeszélésen még számos témáról szó esett, többek közt egy közös táborozás ötlete is felmerült.

Ciucur L. Antonius

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!