ERDON Helyi hírek

2007.11.02. 13:20

Roma gyerekek iskoláztatásáért

<p>Bihar megye - Szülők iskolája az elnevezése annak a programnak, melyet tizennyolc Bihar megyei helységben kezdeményezett a Ruhama alapítvány. A Megyei Tanács több mint 12 ezer RON-nal támogatja.</p>

A részletekről csütörtökön, a Bihar megyei Roma Oktatási Központ székhelyén tájékoztattak a szervezők. Marian Daragiu, a Ruhama alapítvány vezetője elmondta: nemrég megalakult a tanügyi alkalmazottaknak a befogadó oktatásért létesült hálózata, melynek az a szerepe, hogy „barátságos” környezetet teremtsen a nehéz anyagi körülmények között nevelkedő gyerekek számára ahhoz, hogy iskolába járhassanak. Azok a tanítók, tanárok, akik ennk a hálózatnak a tagjai igyekeznek a problémás családokból származó gyerekek szüleivel is tartani a kapcsolatot. Különösen a roma családok esetében fontos, sőt elengedhetetlen a személyes kapcsolattartás, mondta Marian Daragiu.

Meggyőzik a szülőket

A megye több helységében helyi támogató csoportok alakultak különböző intézmények képviselőiből, s ugyanezekben a helységekben indítják el a Szülők Iskoláját is, a helyi tanárok, tanítók közreműködésével: Tenkén, Diószegen, Székelyhídon, Sonkolyoson, Körtvélyesen, Élesden, Céckén, Magyarkécen, Margittán, Vásárhelyen, Köröskisjenőben. 150-200 család vesz majd részt a programban, mely hét héten át zajlik majd. Ezen belül munkacsoportok alakulnak majd, melyekben a tanárok, tanítók az iskoláztatás fontosságáról igyekeznek meggyőzni a szülőket. A roma családokban az anya szerepe kulcsfontosságú, hangzott el, ha ő fellép a taníttatás érdekében, akkor a gyerekeknek jó esélyük van arra, hogy ne maradjanak ki az iskolából.

Tanfolyamok

A szervezésben közreműködik a Tantestület Háza, amely tanfolyamokon készíti majd fel a résztvevő tanügyi alkalmazottakat a teendőkre, s a tanfolymaok anyaga hamarosan megejelnik nyomtatásban is. A Megyei Tanács 12060 RON-nal támogatja a programot.

A sajtótájékoztatón felszólalt  Gheorghe Sarău minisztériumi tanácsos is, aki a romák iskoláztatásának kérdését vállalta fel. Elmondta: évről évre egyre nagyobb hangsúly esik a roma fiatalok oktatására, tavaly országos szinten 454 egyetemi helyet tartottak fenn számukra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!