ERDON Helyi hírek

2007.11.16. 11:35

Ráday a kézdivásárhelyi képírdában

<p>Kézdivásárhely - Kézdivásárhelyen november 18-án szakmai konferencia keretében avatják fel az anyaország segítségével újjáépített millenniumi fotóműtermet.</p>

A rendezvény díszvendége Ráday Mihály, a Magyar Televízió Unokáink sem fogják látni című adásának szerkesztő műsorvezetője. A XIX. század végén, a fotózás hőskorában épült úgynevezett napfény-műtermekből csupán négy maradt fenn a Kárpát-medencében. A szentesi és szegedi mellett kettő Erdélyben található: a székelyudvarhelyi kultúrtörténeti emléket ma is használják, a kézdivásárhelyi Bogdán műhelyre viszont a család utolsó sarjának halála után az enyészet várt. Ráday Mihály városvédő, az Unokáink sem fogják látni című produkció szerkesztő műsorvezetője, egyik erdélyi útja során felajánlotta közbenjárását a pótolhatatlan ritkaság megmentése érdekében. Ráday ajánlásának köszönhetően a Magyar Kincstár megvásárolta a Bogdán házat, s gondozását a Kézdivásárhelyi Céhtörténeti Múzeumra bízta. A felújításhoz hiányzó összeghez pedig Szili Katalin, a Magyar Országgyűlés elnöke segítségével jutott a műemlékekben gazdag városba.

„A fényírda oldala és plafonja is üvegből épült – magyarázza a fotótörténeti emlékhely jelentőségét Ráday Mihály. – A különböző fényáteresztő és takaró textíliák mozgatásával érték el elődeink azokat a fényhatásokat, amelyek a magyar fotóművészetet méltán világhírűvé tették.” A felújított Bogdán műtermet a Kézdivásárhely épített öröksége az Európai Unió küszöbén elnevezésű konferencia keretében avatják fel november 18-án. A Dimény Attila múzeumvezető által szervezett szimpóziumot Ráday Mihály nyitja meg, aki a rendezvényen Amink még megmaradt címmel előadást tart a városvédelem feladatairól. A Magyar Televízió egyes csatornája az Unokáink sem fogják látni soron következő adásában, november 25-én, vasárnap 14.35 órától számol be a konferenciáról. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!