ERDON Helyi hírek

2007.11.07. 14:42

Nagy volt az érdektelenség

<p>Nagyvárad - A Nagyváradi Polgárok Tanácsadó Egyesülete, a Ruhama Alapítvány szervezésében szerdán a városháza dísztermében az EP-választásokról tartottak előadást mindössze öt érdeklődő részére.</p>

A tegnapi ismertetőt az Európai Parlamenti Információs Irodával és a Konrad Adenauer Alapítvánnyal közösen szervezték. Alig néhányan lézengtek a díszteremben, pedig a téma jóval nagyobb részvételt érdemelt volna. Monica Suciu a Ruhama Alapítvány képviselője és Monica Marton a Nagyváradi Polgárok Tanácsadó Egyesülete nevében vetítőképes előadást tartott a november 25-i EP-választásról. Ismertették az Európai Parlament felépítését, illetve azt, hogy Románia jelenlegi 35 képviselője hogyan oszlik meg a különböző pártkoalíciók között. A most megválasztott képviselők mandátuma 2009-ben jár le, a többi tagország képviselőjével együtt. Akkor mindegyik tagországnak kevesebb képviselője lesz, Romániának 33. Az idei év januárjától az Európai Parlament elnöke a német Hans-Gert Poettering, az Európai Néppárt tagja.

Hazai képviselet

A parlamenti munkálatok előkészítésével az állandó szakbizottságok foglalkoznak. Összesen 20 ilyen bizottság van, mindegyikben 28-tól 86-ig terjed a képviselők száma. E bizottságokban a képviselők törvényjavaslatokat dolgoznak ki, módosítnak, illetve saját jelentéseket készítenek. Időszakonként bizonyos specifikus gondok megoldására a bizottságok albizottságokat hozhatnak létre.

Az Európai Parlament Küldöttségének az a feladata, hogy a nem EU-tagországok parlamentjeivel tartsák a kapcsolatot. Létezik még egy főtitkárság is, amely úgyszintén az EP részére fejti ki tevékenységét. Az Európai Parlament hazai képviselete a bukaresti egyetemi könyvtár épületében található, a Boteanu utca 1. szám alatt, az 1-es szektorban. Bővebb felvilágosítás a www. europarl.europa.eu/bucuresti címen olvasható.

Péter I. Zoltán

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!