ERDON Helyi hírek

2007.11.09. 19:14

Kiegyezésben bízik a miniszter

<p>Nagyvárad - Pénzügyi támogatásokról, a sürgősségi kórházról, az egészségügyi munkakonfliktusról is beszélt az egészségügyi miniszter a tegnapi sajtótájékoztatón.</p>

A gyermekkórház – mely városi kórházként működik, mióta a megyei kórház több részlegét átköltöztették, s jövőre hivatalosan is ez lesz a neve – tavaly 2,6, az idén pedig 6,7 millió lejes támogatást kapott, a tbc-kórház pedig jövőre 1,9 millió lejes támogatásban részesül, s egy új röntgenkészülékkel gazdagodik majd, hangzott el Eugen Nicol[escu egészségügyi miniszter pénteki sajtótájékoztatóján.

Késik a sürgősségi

Ami pedig a tervezett sürgősségi kórház megépítését illeti: a felépülés eredeti, 2009. március 31-ére megszabott terminusa mintegy másfél évvel eltolódik, de ez is bizonytalan, pontosat csak akkor lehet majd tudni, miután valaki megnyerte a megépítésre kiírt versenytárgyalást. Mióta eldőlt, hogy lesz sürgősségi kórház, „esett” a Bihar megyei mentőszolgálat felújítása, s az eredetileg erre szánt nyolcszázezer lejnek más rendeltetése lesz. „Kár lenne a felújítást finanszírozni, ugyanis az épület nem a tulajdonunk, és a majdani sürgősségi kórháztól is távol van” – szögezte le az egészségügyi miniszter.

Szeretné, ha maradnának

Kérdésre válaszolva a miniszter kijelentette: minden esély megvan rá, hogy a kormány kiegyezzen az egészségügyi alkalmazottakat tömörítő szakszervezetekkel. „Megmondtam nekik, hogy túlságosan siettek a tiltakozással, hiszen tavaly is jelentős eredményeket értünk el, kialakult köztünk a bizalom. Igyekszünk minél több fizetést adni, érdeklődünk a sorsuk iránt, azt szeretnénk, ha az egészségügyi alkalmazottak Romániában maradnának” – fejtette ki Nicol[escu. Egyelőre abban egyeztek meg a felek: a tárgyalásra koncentrálnak, igyekeznek megoldásokat találni, s nem tesznek felelőtlen kijelentéseket. Az egészségügyi alkalmazottak kivándorlása egyelőre nem akkora mértékű, hogy aggodalomra adjon okot, viszont mivel már a kivándorlási hullámot megelőzően is kevés orvos volt, „világosan kell jeleznünk, hogy érdekel bennünket a fizetések kérdése; többet kapnak majd, mint mások, hogy maradjanak itthon” – mondta a miniszter.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!