ERDON Helyi hírek

2007.11.16. 16:22

IV. Partiumi Szavalóverseny

<p>Nagyvárad- Az Ady Endre Elméleti Líceum és a Partium Alapítvány negyedik alkalommal szervezett Partiumi Szavalóversenyt a tanintézet dísztermében. Harmincnégy diák jelentkezett a rangos megmérettetésre.</p>

A 34 középiskolás diák két kategóriában (IX.-X-esek, valamint XI.-XII-esek) mérte össze tudását, egy előre megjelölt, illetve egy szabadon választott Ady Endre költeménynek az elszavalása révén. Köszöntőbeszédében Tóth Márta igazgatónő úgy vélte: a jelenlevők "egymás és a szép vers" örömére gyűltek össze, hogy néhány órát Ady Endre költeményeinek a társaságában töltsenek. A pedagógus ugyanakkor elismerését fejezte ki a jelentkezőknek, hiszen, mint foglalkozott: a mai paragmatikus világban dicséretesnek számít, ha valaki felismeri a versolvasás örömét, és foglalkozik is ezzel.

Közösségi élmény

Biró Rozália alpolgármester, a Partium Alapítvány kuratóriumi tagja szerint a rendezvény a versenygésen túl az érzelmekről is szól. Mindez különleges jelentőséget nyer azáltal, hogy napjainkban igen nagy szükség van a "lelkünk táplálására", arra, hogy megcsillogtassuk a hagyományainkban, az irodalmunkban és a művészetünkben rejlő értékeinket. Úgy vélte: a verseny valamennyi résztvevője nyertes, az átélt közösségi élmény révén. Lakatos Péter képviselő, a Partium Alapítvány elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a kultúrát jobban kéne támogatni, majd azon meggyőződésének adott hangot, hogy a versenyzők hasznára lehetnek majd az itt szerzett tapasztalatok, észrevételek. Kozsik József színművész, zsűrielnök a szubjektívitásnak a művészetben játszott szerepéről szólt, majd kezdetét vette a verseny, melyen előbbin kivül Kocsis Gyula színművész, F. Bathó Ida színművésznő, Pásztor Gabriella államtitkár és András Emese magyartanár értékelte a szavalók teljesítményét.

 

Ciucur L. Antonius

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!