ERDON Helyi hírek

2007.11.16. 06:49

Ifjúsági-kulturális fesztivál volt Érmihályfalván

<p>Bihar megye - November 9. és 11. között Ifjúsági Kulturális Fesztivált szervezett az Érmihályfalvi Pro Scholam Egyesület. A három napos fesztivál keretén belül számos programra került sor. <DIA alt="Ifjúsági-kulturális fesztivál Érmihályfalván 2007.11.15" height="630" width="850"><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Ifj_s_gi_kultur_lis_fesztiv_l__rmih_lyfalv_/index.shtml , SERIE ,850,630)" href="about:blank"><IMG height="10" alt="Ifjúsági-kulturális fesztivál Érmihályfalván 2007.11.15" src="http://www.erdon.ro/bilder/icons/kamera.gif" width="13" border="0" /></A></DIA>&#160;<DIA alt="Ifjúsági-kulturális fesztivál Érmihályfalván (1) 2007.11.15" height="630" width="850"><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Ifj_s_gi_kultur_lis_fesztiv_l__rmih_lyfalv__1/index.shtml , SERIE ,850,630)" href="about:blank"><IMG height="10" alt="Ifjúsági-kulturális fesztivál Érmihályfalván (1) 2007.11.15" src="http://www.erdon.ro/bilder/icons/kamera.gif" width="13" border="0" /></A>&#160;</DIA><A href="http://video.erdon.ro/members.erdon2/divatbemutato.mpg/viewer.html" target="_blank"><IMG height="10" src="http://www.szon.hu/bilder/icons/video.gif" width="10" border="0" widht="13" /></A></p>

A fesztivál megszervezésében és lebonyolításában egy nagyszámú (kb. 3o fő) szervező csapat vett részt, melyet tanárok, tanítók és diákok alkottak. A szervezők Bántó Zs. Norbert pályázati felelős vezetésével szorgalmasan dolgoztak, hogy minden a legtökéletesebben működjön. Az első program péntek délelőtt kezdődött a városi sportcsarnokban, ahol regionális általános iskolás labdarúgó bajnokságot rendeztek, melyen 8 csapat vett részt: Csokaj, Érsemjén, Érkörtvélyes, Székelyhíd, Értarcsa, Köbölkút, Hegyközszentmiklós és a házigazda Érmihályfalva. A bajnokság döntőjében, melyre délután 3 óra után került sor, a házigazdák diadalmaskodtak az érkörtvélyesi csapat felett és így itthon tartották a trófeát.

A fesztivál ünnepélyes megnyitójára délután 3 órakor zajlott a Bartók Béla Művelődési Házban. A megnyitón fellépett a Városi Kórus, akik 4 kórusművet adtak elő, illetve a GGG Irodalmi Stúdió néhány tagjától szavalatokat hallgathatott meg a közönség. Ezt követően a Zelk Zoltán Általános Iskola igazgatónője, és egyben a Pro Scholam Egyesület elnöke, Papp Erika köszöntötte a jelenlevőket. A megnyitót a programfelelős zárta, aki felsorolta a programokat, amiből a fiatalok választhattak a hétvége során.

Nem hiányozhattak a programból a közkedvelt általános műveltségi vetélkedők sem. Péntek délután 4 órától kezdődött az „Okosabb vagy, mint egy ötödikes?” című vetélkedő, melyre 42 diák nevezett be. A legügyesebbnek Rizó Bence, VI. osztályos tanuló bizonyult, aki egy MP3 lejátszóval lett gazdagabb.

Szintén pénteken került sor az első szavalóversenyre, a hatodikos illetve ennél fiatalabb diákok közreműködésével. Itt Csengeri Orsolya V. osztályos tanuló lett az első, őt követte a képzeletbeli dobogón a megosztott második helyen Gergely Ruth és Nagy Alexandra, illetve harmadik helyen Deák Nikolett és Nyiri Dalma (mindannyian V. osztályos tanulók).

A pénteki utolsó program a Vigyázz, kész, szörf! című amerikai animációs film vetítése volt, amit több, mint 6o gyerek nézett meg a Filmklub keretén belül. Szombaton reggel sporttal és kézműves foglalkozásokkal folytatódott a fesztivál. A városi sportcsarnokban lábtenisz és asztalitenisz bajnokságot rendeztek. Az előbbire több, mint 5o csapat jelentkezett, így a negyeddöntőkre, az elődöntőkre és a döntőre csak vasárnap délben került sor. Itt a Boros Sebastian és Bányai Csaba páros diadalmaskodott, akik a döntőben nagyon szoros mérkőzésen verték meg a Nyulas Levente, Nagy Norbert és Matias Tibor alkotta csapatot. Az asztalitenisz győztese a székelyhídi Fetkó Márk lett, aki, bár még nincs13 éves, fölényesen verte a mezőnyt. Itt a második helyen Paicu Bogdan végzett, míg a harmadik Bordi Cristian lett.

A kézműves foglalkozásoknak a Zelk Zoltán Általános Iskola adott otthont, ahol a gyerekek Kacsó Létai Margit tanárnő és Kulcsár Ágnes tanítónő felügyelete alatt gyöngyöt fűztek, szalvétákat ragasztottak, festettek, faragtak stb. A filmklubban 1o órakor kezdődött „A Karib-tenger kalózai 3.” című film, amire már kevesebben jöttek el a párhuzamosan zajló sportrendezvények és kézművesműhelyek miatt.

Ezekkel szinte párhuzamosan, 12 órától kezdődött a másik közkedvelt általános műveltségi vetélkedő, a „Legyen ön is milliomos”. Itt két diák számára hozta meg tudásuk a megérdemelt jutalmat: Torda Tamás (XI. osztályos tanuló) egy ezüst karkötőt nyert, illetve Nagy Boglárka Tímea (szintén XI. osztályos tanuló), akinek sikerült elvinnie a fődíjat, egy MP4es lejátszót.

A szombat délutáni program a sportcsarnokban, lány kézilabda bajnoksággal folytatódott. Itt hat csapat nevezett és a következő végeredmény született: a harmadik lett a Kodiák nevű csapat (a VII. F és a VII. G osztályból), második lett a Big Band nevezetű csapat a VII. A osztályból, míg az első helyet a Fantomele nevű csapat szerezte meg, mely főként IX. – X. osztályos diáklányokból állt. A mérkőzések közti szünetekben különböző érdekes ügyességi vetélkedőket szerveztek.

Mindeközben a Művelődési Házban újabb szavalóversenyre került sor, ezúttal a hetedikesnél nagyobb diákok számára. Itt Nagy Boglárka XI. osztályos tanuló lett az első, őt követte Csengeri Enikő és Nagy Noémi.(mindannyian XI. osztályos tanulók). Szintén a Művelődési Ház adott otthont a Gasztronómiai versenynek, melynek során 8 versenyző próbálta bebizonyítani kulináris képességeit. Itt a következő eredmény született: az 1. helyen Karászi Zsuzsanna (VIII. osztály), a 2. helyen Nagy Alexandra és Keresztúri Zsuzsa (V. osztály), míg a 3. helyen a Sumán Roland-Stéfán Zoltán (V. osztály) páros végzett.

Valamivel később egy rendhagyó divatbemutatóra került sor, ahol a diákok saját maguk által készített ruhákat vagy ruhadarabokat mutattak be. Míg a zsűri eldöntötte, hogy kik legyenek a díjazottak, néhány amatőr modell őszi ruhakollekciót mutatott be az IRA MISS ruhásüzlet kínálatából.

A zsűri a következő döntést hozta: az 1. helyen végzett a Szabó Zita, illetve Vagyon Boglárka által tervezett és Kujbus Juliánna által bemutatott ”A jövő nője” nevet viselő kompozíció, mely főleg CDk-ből lett összerakva. A második lett Marján Adrienn IV. osztályos tanuló aki nylonból készített ruhát, míg a harmadik Albert Denisa, V. osztályos tanuló lett, aki színes tollal díszített ruhában pompázott.

A szombati nap talán legnézettebb és legérdekesebb programja a Tátika és karaoké show volt, ahova több mint 2o együttes jelentkezett. A verseny előtti percekben már zsúfolásig telt a nézőtér. A következő eredmények születtek: A tátika kategóriában az 1. helyen Kovács Szilárd, Kovács Elek és Almási Sándor végeztek egy közismert Tankcsapda számmal, a 2. helyen a Nagy Andrea, Kovács Viktória és Sámi Boglárka alkotta Pussycat Dolls végzett, míg a dobogó harmadik fokán a Karászi Zsuzsanna, Kujbus Juliánna, Stancz Éva és Kovács Nikoletta által megszemélyesített Hooligans együttes végzett. A karaoké kategóriában az 1. helyen Keresztesi Judit és Kardos Andrea végeztek akik a Republic együttes Ha itt lennél velem című számát énekelték. Ebben a kategóriában a 2. helyen Kovács Szilárd (Tankcsapda), míg a 3. helyen Deák Nikolett és Nyiri Dalma (Desperado) végeztek.

A szombat esti program egy éjfélig tartó Latino partyval végződött.

A fesztivál utolsó napján, vasárnap délelőtt, kerékpáros ügyességi vetélkedőre került sor a piactéren, melyen 12 versenyző vett részt. A végeredmény: 1. helyezett Hover Szabolcs (VII o.), 2. helyezett Fele Róbert (II. o.) és a 3. helyezett Páll Levente (V. o.) lettek. Vasárnap délben került sor a Ki mit tud? elnevezésű tehetségkutató versenyre, ahol a zsűri megosztott első helyet adott a Forever Dance táncegyüttesnek és a Street Dance breaktánc csapatnak. Őket követte az V. F osztály break csapata.

Délután 4 órára ismét megtelt a nézőtér, hisz ekkor került sor a díjátadó gálára. Ezt Veres László Zsolt nyitotta meg, aki 5 könnyűzenei számmal szórakoztatta a népes közönséget. Ezután következett maga a díjátadás, ahol több mint 5o díjat és különdíjat osztottak ki a szervezők. A fesztivál egyik programjaként fotóversenyt is hirdettek a szervezők, amelyre a jelentkezőknek előre behozott képekkel kellett benevezniük. Ezeket a képeket értékelte aztán a zsűri a következőképpen: 1. helyen Matiz Anett végzett, 2. lett Hajdú Zsanett, a 3. helyet pedig Cservid Hajnalka szerezte meg. A rendezvény költségvetése 4ooo RON volt, amihez a polgármestri hivatal is hozzájárult azzal, hogy a szervezők rendelkezésére bocsájtotta a kultúrotthont és a városi sportcsarnokot egész hétvégére.

De ezzel még nem ért véget a fesztivál, mert a díjátadás után következett a Móka színjátszó csoport előadása, akik Csokonai Vitéz Mihály: Özvegy Karnyóné és a két szeleburdiak című vásári komédiáját mutatták be. Kijelenthetjük, hogy ez a műsorszám örvendett a legnagyobb nézettségnek, hiszen a zord időjárás ellenére kb. 25o ember tapsolt a teremben. A szervezők célja az volt, hogy tartalmas szórakozást biztosítsanak az érmihályfalvi fiatalok számára, hogy a különböző kulturális programokon keresztül lehetőséget nyújtsanak számukra a kikapcsolódásra, kellemes és egyben hasznos időtöltésre, amelyre olyan kevés lehetőségük van napjainkban. A diákok boldog és elégedett arcát látva talán nem túlzás azt állítani, hogy a kezdeményezés elérte a célját.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!