ERDON Helyi hírek

2007.11.08. 14:32

Felújítják a Kultúrpalota nagytermét

<p>Marosvásárhely – Állványok sokasága hálózza be a marosvásárhelyi Kultúrpalota nagytermét. Kicserélik a padlószőnyeget, tapétázzák a páholyokat, a székeket újrakárpitozzák, a fűtésrendszert korszerűsítik és mindezzel egyidőben a terem díszítő elemeit is restaurálják.</p>

Az 1911 és 1913 között Bernády György egykori polgármester kezdeményezésére szecessziós stílusban épült Kultúrpalota nagytermét jelenleg az állványok sokasága hálózza be. A felújítási munkálatokkal egyidejűleg ifj. Molnár Dénes képzőművész a terem díszítő elemeit restaurálja. Az évek folyamán rögtönzőt javításokkal hárították el a meghibásodásokat, de most szeretnének mindent az eredeti állapotába visszaállítani. A munkálatok már 2006-ban elkezdődtek, amikor az épület tulajdonosa, a megyei önkormányzat a nagyterem bejárata fölé visszaállítatta a Ferenc József megkoronázását ábrázoló domborművet, melyet évtizedekig a színpad alárejtve őriztek. A munkálatok elkezdése óta sikerült elhárítani a kupola fölötti esővíz-beszivárgást is.

A felújítás mintegy 900.000 lejes értékét a Megyei Tanács finanszírozza. A kormány mintegy 200.000 lejjel járul hozzá a Komor Marcell és Jakab Dezső tervei alapján készült ólomkristály ablakok restaurálásához. Jövő évre marad viszont a mintegy száz éves jagerndorfi Rieger testvérek által készített orgona restaurálása. Ha sikerül megoldani a fűtésrendszer korszerűsítését, a munkálatok ez év végéig befejeződhetnek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!