ERDON Helyi hírek

2007.11.21. 09:37

A váradi gyógyszertárak története

<p>Nagyvárad - Nagy érdeklődés mellett mutatták be november 22-én Budaházy István doktori értekezését könyv formájában a Lorántffy Zsuzsanna Református Központ múzeumtermében.</p>

Adalékok Nagyvárad gyógyszerésztörténetéhez. Ez a magyarra lefordított címe dr. Budaházy István könyvének, amelyet telt ház előtt mutattak be. Jobbára gyógyszerészkollégák jöttek el a bemutatóra. A könyvet elsőként dr. Gheorghe Mermeze az egyetem gyógyszerészeti karának professzora méltatta. Joggal, hiszen e téma jó ismerője, aki jó két évtizede hasonló témájú könyvet írt. Kiemelte kollégája, Budaházy István különleges tehetségét a kutatás iránt, amely a múlt szeretetével párosult. Megtudhattuk, hogy több mint 25 éve ismerik egymást, barátként tiszteli e könyv szerzőjét, még akkor is ha helyenként ellentmondó a véleményük. Sok fehér foltot sikerült kitöltenie e könyvében Budaházy Istvánnak – mondotta Mermeze – de maradt még jócskán a fiatalabb kutatóknak is. Részletesen elemezte a könyvet, kiemelve azokat a részeket, amelyek teljesen új megvilágításba helyezik a helyi gyógyszerészet történetét. Bombának nevezte azt, hogy Budaházy feltételezése szerint a váradi Márk nevű gyógyszerészről már 1408-ban említés történt, miközben eddigi ismereteink szerint az első hazai patikaként a szebenit tartották, amelyről 1494-ben történt említés. Méltatta, hogy Lencsés György orvosi könyvéről, az első gyógyszertárakról részletesen írt a szerző, akárcsak a jeles váradi gyógyszerész dinasztiákról.
A történész szemével
Lucia Cornea, a Körösvidéki Múzeum munkatársa a történész szemszögéből méltatta a könyvet. Megemlítette dr. Budaházy István szerepét az 1992-es és 1997-es gyógyszertári kiállítások megszervezésében. E könyvet a tudománytörténethez sorolta, amely eléggé ritka tudományág, ezért is dícsérte külön e művet, amelyet történészi módszerekkel készített a szerző. E munkát nem csak a gyógyszerészek, a történészek, hanem a nagyközönség is sikeresen forgathatja, amit a könyv külön erényének nevezett Lucia Cornea.

Péter I. Zoltán

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!