ERDON Helyi hírek

2007.10.08. 14:01

Víz van. Jó utat is ígértek

<p>Bihar megye – A Székelyhídhoz tartozó falvak közül elsőként Érköbölkúton oldódott meg a ivóvízellátás. Pontosabban csak fog, ha az önkrományzat átveszi a hálózatot, és megkezdődhetnek a lakossági bekötések. <A href="http://video.erdon.ro/members.erdon2/kobolkuti%20viz.mpg/viewer.html" target="_blank"><IMG height="10" src="http://www.szon.hu/bilder/icons/video.gif" width="10" border="0" widht="13" /></A></p>

A falunapra időzített hálózatavatási ünnepség (lásd tegnapi lapunkat) a református templomban kezdődött, ahol Szatmári István, a gyülekezet korábbi lelkésze hirdetett igét. A tiszteletes a faluban lézető békétlenség megszüntetésére szólított fel prédikációjában, majd azokra az időkre emlékezett, mikor Köbölkúton szolgált. „Tizenkilenc évig hirdettem az igét itt, nem sok eredménnyel”, fogalmazott némileg meglepően, ám szavaira mintegy cáfolat volt, hogy 16 év távollét után sokan álltak sorba, hogy kezet rázhassanak vele. A szolgálatot Czundi István vendéglátó lelkész köszönte meg, Egeresi Gábor gondnok pedig bejelentette: 2 hét múlva az újraöntött harangot avatják fel.

Üzenet „haza”

Az istentiszteleten szólt Rákóczi Lajos tanár, a falu egyik tanácsosa is, aki Radnóti, Ady és Wass Albert versek szavalása mellett emlékezett arra, hogy 33 éve került a faluba. Megköszönte a falu „értelmes embereinek”, hogy mellette állnak, majd a vízhálózattal kapcsolatban megjegyezte, mennyi munkája fekszik annak megvalósításában. (A tanácsos a későbbi avatáson nem vett részt.) Az ünnepség a szivattyútelepen folytatódott, ahol Gyurcsik Zoltán polgármester, Pete István szenátor, Sóki Béla képviselő, Tódor Albert alprefektus, illetve az időközben megérkezett Cseke Attila államtitkár és Szabó Ödön RMDSZ-ügyvezető mondott beszédet. Valamennyien a hálózat, az ivóvízellátás, illetve az annak kivitelezésében döntő szerepet játszott összefogás szerepét hangsúlyozták, különös tekintettel arra, hogy „a köbölkúti projekt” sok éve húzódott.

Az út a következő

Egy felszólaló sem mulasztotta el szóba hozni a kriminális állapotú bekötőutat, annak megjavítását nevezve a következő teendőnek. A helyiek nevében a falu másik tanácsosa, Gődér Attila mondott köszönő beszédet, aki kérdésünkre azt is elmondta, hogy javaslatára a Helyi Tanács egy rendkívüli gyűlésen újratárgyalja a hálózat átvételének ügyét, hogy aztán megkezdődhessenek a lakossági csatlakozások a hálózatra (utcai kutakból már folyik a víz). A létesítményre Czundi István lelkész adott áldást, a falu szülötte, Kocsis Gyula színművész pedig két Kányádi Sándor verssel járult hozzá az ünnepséghez.

Rencz Csaba

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!