ERDON Helyi hírek

2007.10.12. 08:06

Ködszurkáló, avagy egy bohóc nézetei

<p>Nagyvárad - Október 19-én, pénteken este 7 órától lép az <I>Arcadia Gyermek- és Ifjúsági Színház</I> porondjára a Bohóc, hogy előadja magánszámát a nagyváradi nagyérdemű előtt.</p>

A Ködszurkáló a nagyváradi Theatron Egyesület – Varázshegy Színházi Műhely és a temesvári Csiky GergelyÁllami Magyar Színház közös produkciója, amelynek irodalmi anyaga tulajdonképpen egy szövegkollázs, amelynek a gerincét Heinrich Böll nagyszerű regénye, az Egy bohóc nézetei adja. Emellé bekerültek még részletek Soós László Trapéz, Somlyó György Mese a költőről és a kritikusról, Latinovits Zoltán Ködszurkáló, Radnóti Miklós Chaplin, Karinthy Frigyes Prológus egy cirkuszfilmhez, A cirkusz, A cirkusz összedől, valamint Amerigo Zudor A parti című művéből. Mindegyik írás tematikája valamilyen módon a színház, a művészet világához kapcsolódik, és úgy vannak felfűzve a központi idegszálat adó Böll-regény vezérfonalára, hogy szervesen belesimulva az alaptörténetbe színpadi szituációkat igazolnak és indukálnak. Az előadás önvallomás és művészi ars poetica, és egyfajta hódolat is azok előtt, akik társként szegődnek egy művész mellé. „Az életünkről szól, azokról a belső vívódásokról, amelyek minden művész-embert emésztenek, és amiket nem tudunk kimondani – a kimondhatatlan kimondása az előadás. Elmondta helyettem azt, amit én sose tudtam kinyögni”, mondta egy pályatárs a nyilvános főpróba után.

 

A színházi lap

Az előadás forgatókönyvét M. Józsa Tímea jegyzi, a színpadi mozgás András Lóránt munkája, díszlet- és jelmeztervező Vasilatos Ianis, rendezője és szereplője Mátyás Zsolt Imre. A szervezők az előadás ideje alatt biztosítják a román nyelvre való szimultán fordítást! Jegyeket a 0752–11–18–03, 0726–87–97–52 telefonszámon, Vass Arankánál lehet foglalni. Jegyárak: 10 lej, nyugdíjasoknak, diákoknak 5 lej. A kedvezményes árú jegyek korlátozott számban kaphatók.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!