ERDON Helyi hírek

2007.10.07. 16:31

Újabb gombamérgezés

<p>Szatmár megye — Az idei évben mintegy 20 gombamérgezéses esetet regisztráltak megyénkben a közegészségügyi szervek.</p>

Ezek legtöbbjét az utóbbi hetekben fedezték fel, az elmúlt napokban például négy gombamérgezés miatt rosszul lett személyt láttak el a Szatmár Megyei Kórházban. Csütörtökön egy háromtagú szokondi család, a hétvégén pedig egy túrterebesi férfi lett rosszul, miután gombát evett. Az utóbbi esetben egy 60 éves férfi, saját elmondása szerint keserűgombát evett, és az ezt követő rosszullét miatt hívta ki a mentőket. A hányásra és hasmenésre panaszkodó férfit a Szatmár Megyei Kórházban látták el a szakemberek, gyomormosáson is átesett, majd hazament.

 

A megyében regisztrált esetek számának aggasztó növekedése miatt gombaszedés és –vásárlás veszélyeire hívta fel a figyelmet közleményben a Szatmár Megyei Közegészségügyi Hatóság is, amely többek között kiemeli, hogy lehetőleg csak házi termesztésű vagy konzervgombát fogyasszunk, hogy elkerüljük a gombamérgezést. A gombaérés időszakában vagyunk, aki az erdőben saját kezűleg szedett vagy gombával házalótól vásárolt gombát fogyaszt, az azt saját felelősségére teszi, de veszélyezteti vele mind a maga, mind családja egészségét. A közegészségügyi hatóságnak nem áll ugyanis módjában az összes élelmiszerpiacon forgalmazott vagy erdőben szedett gombát ellenőrizni. A mérgező gombák többnyire emésztési zavarokat okoznak, de a fokozottan mérgező fajták a vesét és a májat támadják meg, s fő jellemzőjük, hogy hosszú ideig tünetmentesek. A tünetek megjelenésekor sok esetben már nem lehet segíteni a betegen, akik mégis felépülnek, azok maradandó máj– és vesekárosodással élnek tovább.

Állítólag keserűgombát evett a túrterebesi férfi

 

Keserűgombához hasonló fajok

Igen hasonlít a keserűgombához a tölgyesekben inkább ősszel gyakori közeli rokona, a pelyhes keserűgomba, amelynek azonban kalapja és tönkje finoman bársonyos, nemezes, és lemezei nem annyira sűrűn állók. Hasonló hozzá a nyárfák alatt található, csípős ízű rózsáslemezű keserűgomba, amelynek lemezei rózsásfehérek és itt-ott vörös foltosak. Felületes megfigyelés esetén összetéveszthető a mérgező viaszfehér tölcsérgombával is. Ez több-kevesebb muszkarint tartalmaz. Néha alig mérgező, de nagyobb mennyiségben fogyasztva halált is okozhat.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!