ERDON Helyi hírek

2007.10.17. 13:03

Egyházi aktivitás mellékzöngékkel

<p>Nagyvárad - A Királyhágómelléki Református Egyházkerület (KREK) több, az egyházkerületet érintő kérdéséről tájékoztatta a közvélemyént&#160;szerdai nagyváradi sajtótájékoztatója keretében.</p>

Csűry István a KREK püspökhelyettese az egyházkerület álláspontját ismertette Adorjáni Dezső evangélikus püspöknek az Új Magyar Szó október 11-iki számában megjelent írásával kapcsolatban. Adorjáni Dezső azt írta, hogy Nagyváradon október 6-án külön helyszíneken emlékeztek meg a 13 aradi vértanúról, amit a cikkíró a közösségvállalás nyílt megtagadásaként értékelt. A vádakat visszautasítva a KREK felszólítja a történelmi egyházak lelkipásztorait és híveit, hogy "ne engedjenek annak a megosztó törekvésnek, mely testvéregyházainkat kívülről próbálja egymással szembeállítani" fogalmazott Csűry.

Tanügy

Lórántffy sportpálya-ügy kapcsán Tőkés László püspök elmondta, hogy az alapper az Alkotmánybíróságon van. A testület most arról kell döntsön, hogy a KREK-nek jogában van-e fellebbezni a városi tanács azon döntése ellen, mellyel az az ortodoxoknak ítélte oda az iskola sportpályáját. "Panaszt tettünk az Országos Diszkrimináióellenes Tanácsnál, de az megerősítette az idén szeptember 27-én kelt döntést, miszerint az egyházkerületnek nincs jogában fellebbezni a városi tanács határozata ellen", tájékoztatott a püspök.

Az egyházkerület kérni fogja Kiss Péter Magyarország kancelláriaminiszterét, hogy támogassa a Partiumi Keresztény Egyetemet. A tervek szerint egy delegáció is felkeresi majd ezügyben, mondta Tőkés László püspök.

Egyházi rendezvények

Nagyvárad ad otthont pénteken az Egyetemes Református Egyházi Zsinatnak, közölte a sajtótájékoztatón Tőkés László, aki hozzátette, hogy Dr. Bölcskei Gusztáv a Magyarországi Református Egyház püspöke nem vesz részt a tanácskozáson, holott 1990-ben alapító tagja volt az egyetemes zsinatnak. "Nagyon feszült a helyzet a magyarországi és a határon túli református egyházak között. Bölcskei Gusztáv próbálja ellehetetleníteni a zsinat munkáját" - állította Tőkés László. Október 19-21 között rendezik meg Nagyváradon a II. Partiumi-Felvidéki találkozót, melynek keretében fórumok, megbeszélések lesznek, továbbá felvidéki református lelkészek igehírdetői szolgálatot is vállalnak vasárnap nagyváradi, aradi, gyantai és hegyközkovácsi templomokban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!