ERDON Helyi hírek

2007.09.24. 07:17

Egyházi autonómia vs. bíróság

<p>Szatmár megye - Az egyház autonómiájának megsértése, a bíróság bevonása elleni tiltakozás volt a célja a református egyháznak azzal a rendkívüli istentisztelettel, amelyre tegnap Gencsen került sor.</p>

Az esemény kiváltó oka a korábban hivatalából felfüggesztett és fegyelmi úton eltávolított lelkész Báthori Gyula és a Királyhágómelléki Református Egyházközség közötti feszült viszony és a pereskedés volt. A korábbi gencsi lelkészt, Báthori Gyulát hónapokkal ezelőtt függesztette fel a püspök hivatalából. Helyette egy fiatal lelkészt, Szomor Attilát helyezték ki Gencsre lelkésznek. A csere, valamint a Báthori és a Püspökség között fennálló feszült helyzet a községben indulatokat gerjesztett. A helyi református gyülekezet két részre szakadt. A nyár folyamán arra is volt példa, hogy tetlegességig fajult a helyzet a gyülekezet két táborának tagjai között.

A tegnap délutáni istentisztelet kiváltó oka a fenti tényálláson kívül az volt, hogy Báthori Gyula az egyház szabályait megszegve a világi bírósághoz fordult és pert nyert az Egyház döntésével szemben. Ennek a bírósági döntésnek „köszönhetően” a jelenleg szolgálatot teljesítő lelkészt, Szomor Attilát kilakoltatni készülnek a lelkészlakból. Ezzel kapcsolatban már a végrehajtó felszólítást is küldött a lelkésznek.

Szemben a Gonosszal
Ft. Tőkés László igehirdetése a gonosz elleni szembenállásról szólt. Történelmi hasonlatokkal és tényekkel kezdte prédikációját a püspök rámutatva arra, hogy most békeidőben „gonosz erőktől hajtva bomlik, oszlik meg nemzetünk”. „Óvakodnunk kell a hazugágtól, a hazug szavaktól és a megtévesztéstől” – mondta a püspök.

Nagy Sándor esperes elsősorban azt kérte, hogy mielőbb térjen vissza a nyugalom és a békesség Gencsre. Majd felolvasta azt az állásfoglalást, melyet a Nagykárolyi Református Egyházmegye Lelkészi Kara fogalmazott meg. Ezt az állásfoglalást kézjegyével látta el az a közel húsz lelkész, több gondnok, presbiter és egyháztanácsos, aki jelen volt az istentiszteleten. Az állásfoglalásban az egyházmegye döbbenetét és tiltakozását fejezi ki, a romániai igazságszolgáltatás és annak szerveinek egyházi ügyekbe való önkényes beavatkozását illetően.

Hermán János egyháztanácsos felháborodásának adott hangot a gyülekezet keretein belül kialakult helyzettel kapcsolatban. Véleménye szerint, ami ma Gencsen zajlik, az az autonómia sírásása. Követelte továbbá, hogy az egyház döntéseibe a világi bróság ne szóljon bele.

Végül ismét a püspök szólt az egybegyűltekhez. Értetlenségét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy miért támogatják és ragaszkodnak ennyire Báthorihoz a helybeliek. A lelkész felfüggesztéséhez hozzájárult az is, hogy egyházi földterületek adásvételével foglalkozott, mondta a püspök.

Végül köszönetet mondott mindazoknak, akik eljöttek, majd Számor Attilát további helytállásra bíztatta.

Tőtős Tímea

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!