ERDON Eletmód

2008.07.25. 12:46

A túl sok alvás összefügghet az agyvérzéssel

<p>Egy csütörtökön megjelent tanulmány szerint, ha a változókor után lévő nők általánosságban kilenc órát vagy többet alszanak, az megnöveli az agyvérzés kockázatát.</p>

A kutatásba bevont 93 ezer, 50 és 79 év közötti amerikai nőnek mindössze 5 százaléka nyilatkozta, hogy kilenc óránál többet alszik egy éjszaka, azonban ők 70 százalékkal nagyobb valószínűséggel szenvedtek el agyvérzést azokhoz a hölgyekhez képest, akik naponta 7 órát alszanak.

A kutatók próbálták statisztikai adatokkal alátámasztani a megnövekedett kockázat okát, azonban még mindig nem jöttek rá, miért vannak nagyobb veszélyben a sokáig alvók. "A kutatás eredménye nem azt jelenti, hogy azok a nők, akik sokat alszanak, jobb helyzetben lesznek, ha rövidebb ideig húzzák a lóbőrt", mondta Wassertheil-Smoller epidemiológus. Szakemberek továbbá elmondták, hogy egyelőre nem tisztázott, hogy a megállapítások férfiak és fiatalabb nők esetén is megállják-e a helyüket.

Az 1994 és 2005 között lezajlott tanulmány azon nők esetében is megnövekedett agyvérzés-veszélyt vélt felfedezni, akik 6 óránál nem alszanak többet naponta. Wassertheil-Smoller megjegyezte, hogy nagy valószínűséggel az alvásmegvonás ismert negatív mellékhatásai állnak az összefüggés hátterében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!