ERDON Eletmód

2007.11.09. 17:51

A szorongás és a depresszió következményei

<p>A várandós anyák szorongása és depressziója komoly kihatással lehet a gyermekágyi depresszió kialakulására, illetve a megszületett gyermekre – ezt a tanulságot vonta le egy tanulmány.</p>

„Az utóbbi tíz évben nagy figyelem irányult a lelki egészség gyermekágyas időszakban felmerülő problémáira. Tanulmányunkból kiderül, hogy a szorongást és depressziót a várandós időszak alatt sem szabad lebecsülni, mivel ezek szoros összefüggésbe hozhatók a szülés utáni depresszió kialakulásával” – nyilatkozta Antoinette M. Lee, a hongkongi egyetem tudóscsoportjának vezetője.

Komolyan kell venni

A kutatás során vizsgált 357 várandós nő 54 százaléka szorongott, és több mint egyharmaduknál (37 százalék) jelentkeztek a depresszió tünetei a terhesség valamely szakaszában. A kismamák 12–17 százalékánál pedig a szorongás és a depresszió együttesen jelentkezett a gyermekvárás egyik stádiumában – közölték a tanulmány szerzői az Obstetrics and Gynecology című orvosi szaklap novemberi számában. Az orvosok az első és a harmadik trimeszterben erőteljesebben és súlyosabb formában észlelték a szorongást és a depressziót a megfigyelt anyáknál, így a terhesség három periódusa hullámzó kedélyállapotot mutatott: az első időszakban nőtt a kismamák szorongása, a közép-időszakban visszaesett, majd a harmadik periódusban ismét felszökött. A tanulmány írói azonban figyelmeztettek, hogy mivel megfigyelésük szerint a kóros tünetek a várandósság alatt bármikor felmerülhetnek, a kezelőorvosoknak folyamatosan ügyelniük kell az anyák lelkiállapotára.

A kutatók azt is megfigyelték, hogy a nagyon fiatalon teherbe esett nőknél, illetve a korábban alkoholproblémákkal küzdőknél nagyobb volt a veszélye a szorongásos, depressziós állapot kialakulásának. Mint ahogy az is bebizonyosodott, hogy a terhesség alatt szorongó, depressziós asszonyoknál jelentősen megnőtt a gyermekágyi depresszióra való hajlam. Lee és csapata arra a következtetésre jutott, hogy a várandós anyák szorongása és depressziója komolyan veendő, és kezelést igényel, mert ezek káros hatással vannak a későbbiekben az anyára és gyermekére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!