ERDON Bulvár

2007.11.07. 14:14

Lecserélnék a kalózok a BitTorrentet

<p>A The Pirate Bay kalózszájt működtetői attól tartanak, a BitTorrentbe hamarosan az illegális tartalmak terjesztését gátló technológiát építenek, ezért saját maguk vágtak bele egy fejlettebb letöltőmegoldás fejlesztésébe.</p>

A működésének költségeit reklámbevételekből fedező svéd oldal az egyik legnépszerűbb kalózszájt, amelyről a BitTorrent letöltőkliens segítségével lehet javarészt illegális zenéket, filmeket és szoftvereket letölteni. A Pirate Bay társalapítója, Peter Sunde a Reutersnek úgy nyilatkozott, hogy mivel a BitTorrentet egyre több cég használja legális tartalmak terjesztésére, megvan az esélye annak, hogy a letöltőtechnológiába hamarosan valamilyen védelmi eljárást építenek be.

Kalózverzió készül a BitTorrentből

Mivel egy ilyen lépés egyben ellehetetlenítené az illegális tartalmak terjesztését, a Pirate Bay csapata saját maga vágott bele egy hatékonyabb platform kidolgozásába. A SecureP2P névre hallgató, a BitTorrenten alapuló technológia első működőképes verzióját Sunde várakozásai szerint már a jövő év elején használatba lehet majd venni. A projekt honlapján lévő információk szerint az új eljárás hatékonyabb lesz és nagyobb anonimitást biztosít majd a jelenleg alkalmazott letöltőkliensnél.

A Pirate Bay oldalát amerikai jogvédő szervezetek feljelentései nyomán tavaly már bezárták, a svéd hatóságok ekkor a szájtot működtető számítógépeket is lefoglalták. Az oldal ennek ellenére három napos kényszerszünet után újra elindult, szerverei titkos helyeken működnek a világ különböző tájain, Peter Sunde saját bevallása szerint sem ismeri pontosan paramétereiket, ráadásul a BitTorrent alkalmazása révén nem is közvetlenül ezeken tárolják az illegális tartalmakat. Működtetői egyáltalán nem tartanak attól, hogy tevékenységükből komolyabb bajuk származna, Sunde szerint ugyanis a svéd törvények értelmében ha bűnösnek is találnák őket, legfeljebb ötvenezer forintnak megfelelő büntetést róhatnának ki rájuk.

A BitTorrentet nem érdeklik a kalózok

Az, hogy a Pirate Bay esetleg elpártol jelenlegi technológiájától, nem nagyon hatja meg a BitTorrent vezetőit, mivel az internetes kalózoktól még egy penny bevételük sem származott, nyilatkozta a Reutersnek Ashwin Navin, a BitTorrent elnöke. Navin jelenleg nagyjából 150 milliósra taksálja a BitTorrentet használó internetezők számát, de reményei szerint a következő másfél-két év során egymilliárdosra bővül majd táboruk. Bár ez a jóslat meglehetősen merész, nem teljesen alaptalan, hiszen a cég olyan óriáscégekkel kötött már megállapodásokat, mint az MTV zenecsatorna, a New York Times, a 20th Century Fox, a Warner Brothers, a Viacom, a News Corporation, vagy a Paramount Pictures. Eric Garland, a fájlcserélőket monitorozó BigChampagne cég szakértője reálisnak tartja a Pirate Bay aggályait: mint a hírügynökségnek elmondta, a BitTorrent fejlesztése minden bizonnyal olyan irányban fog folytatódni, amely az illegális tartalmak terjesztőinak érdekeivel nem azonos. A szakember abban is biztos, hogy valaki egy, a BitTorrentnél is hatékonyabb fájlcserélő eljárást is ki fog dolgozni - az sem kizárt, hogy ezek épp a kalózok lesznek.

(origo)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!