ERDON Bulvár

2007.11.14. 07:29

Kivágják Anne Frank gesztenyefáját

<p>Az amszterdami hatóságok úgy döntöttek, hogy a jövő héten kivágják azt a gesztenyefát, amelyről Anne Frank írt a naplójában a náci megszállás alatt, jelentették be kedden. A több mint 150 éves fát gombafertőzés támadta meg és a megmentésére tett kísérletek sorra kudarcba fulladtak.</p>

A hatóságok a több éve beteg fa kivágásra már áprilisban kiadták az engedélyt, de a múlt hónapban januárig haladékot adtak a kivágást ellenzőknek. Egy új jelentés viszont megállapította, hogy törzsének mindössze 28 százaléka egészséges, és ezért "felelőtlenség lenne állva hagyni", közölte a város egyik tisztségviselője, hozzátéve: "kész csoda, hogy még mindig áll". A fát a tervek szerint november 21-én, szerdán vágják ki. A 150 évesre becsült óriási vadgesztenyefa egy csatornaparti ház udvarán nő; a szomszéd ház toldaléképületében rejtőzködött a náci megszállás idején a tizenéves Anne a szüleivel. Az egykori rejtekhely ma múzeum.

A gesztenyefa megmentéséért már a kilencvenes évek óta folyik a csata. Előbb földalatti olajtartályból kifolyt üzemanyag gyöngítette meg a gyökérzetét, ami után Amszterdam 160 ezer eurót költött a talajrekonstrukcióra, majd pár éve egy különösen agresszív gomba támadta meg a fát. A gesztenyefa stabilitásának megőrzésére érdekében megnyírták lombkoronáját, de ez sem segített: a gombafertőzés miatt elkorhadt a fa törzsének fele, és botanikusok szerint ki kell vágni, mert félő, hogy egy idő után magától kidől.

Anneliese Marie "Anne" Frank német zsidó lány, akit "Anna Frank naplója" (Het Achterhuis) címmel kiadott, a II. világháború idején írt naplójegyzetei tettek világhírűvé. A kislány a német megszállás idején szüleivel rejtőzködött a Prinsengracht 263. alatti házban, és híres naplójában többször írt a fáról. Így például 1944. május 13-án az akkor 14 éves Anne arról számolt be, hogy "A gesztenyefánk teljes tavaszi díszben áll és sokkal szebb, mint tavaly." Anne Frank 1945. márciusában a bergen-belseni koncentrációs táborban halt meg, tífuszban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!