felújítás

2021.04.25. 13:00

Ez a 11 leggyakoribb tévhit a napelemes rendszerekről

Címkék#napelem

Túl drága, nehezen térül meg, és nem biztos, hogy eleget süt a nap ott, ahol lakok – habár manapság egyre elterjedtebb a házak napelemes rendszerrel való bővítése, még mindig sok olyan téves meggyőződés kering velük kapcsolatosan, amelyek miatt nehezen merünk belevágni egy ilyen mértékű beruházásba.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Hosszú a megtérülési ideje

Talán a legtöbb elrettentő dezinformáció arról szól, hogy a napelemes rendszer belátható időn belül nem térül meg. Valójában milyen megtérülési idővel számolhatunk egy napelemes beruházásnál? Minél nagyobb az otthoni erőmű, annál rövidebb idő alatt térül meg a bekerülési értéke, de általánosságban elmondható, hogy ez 10 éven belül van. A 10% hozam nagyon kedvező, a jelenleg elérhető állami támogatással pedig nem csoda, hogy ennyire megugrott a kereslet a háztartási méretű kiserőművekre – írja a Lakáskultúra.

Csak akkor van áram, amikor süt a nap

Ez az állítás persze több sebből vérzik. Magyarországon leginkább hálózatra tápláló rendszerekről beszélünk, ami azt jelenti, hogy lehetőségünk van a napközben megtermelt és háztartásunk által pillanatnyilag fel nem használt energiát betölteni a hálózatba, és éjszaka, amikor erőművünk nem termel, a szükséges energiát a hálózatból vételezni.

Ha napelemes rendszerünk van, soha többé nem kell aggódnunk az áramszünet miatt

A hálózatra tápláló napelemes rendszerek úgynevezett hálózati szinkronban működnek, azaz áramszünet esetén nem termelhetnek. Ennek legfőbb oka, hogy megvédjük a meghibásodott hálózaton dolgozó szakembereket. Van megoldás arra, hogy akkumulátorral egészítsük ki napelemes rendszerünket, így képes lesz kiküszöbölni az áramkimaradást, de kérdés, hogy megéri-e az akkumulátorok okozta többletköltség az áramszünet okozta kellemetlenségekért.

Felhős időben termelnek a napelemek

A napelemek természetesen nem csak verőfényes napsütésben termelnek, hiszen a panelek fénysugarakból gyűjtik az energiát, amihez felhős időben is ugyanúgy hozzájutnak, persze ilyenkor a hatásfokuk minimálisan csökken.

A napelem vizet melegít

A hétköznapokban gyakran keveredik a napelem és a napkollektor fogalma. Fontos különbség, hogy a napelem elektromos árammal látja el a házat, míg a napkollektor a napenergiát felhasználva vizet melegít. Napkollektort ma már inkább csak célzott felhasználással alkalmazzák, mivel a napelemek megtérülési ideje sokkal rövidebb.

A napelemek nem elég hatékonyak

A napelemek eddig is elég hatékonyak voltak, hogy egy háztartás teljes éves energiaigényét kiváltsák. Az elmúlt években nagyot nőtt a teljesítményük, így kisebb felületen is elérik a kívánt teljesítményt, a kevesebb napelem pedig rövidebb megtérülési időt jelent.

A napelem-technológia lassan fejlődik

A napelemek manapság már nem csak egységnyi felületen nagyobb teljesítményt érnek el, hanem az árnyékhatásra is kevésbe érzékenyek, és jobban fel vannak készítve az évtizedeken át tartó zord időjárási körülményekre. Elérhetőek az úgynevezett optimalizált rendszerek is, amelyekkel képesek vagyunk egyesével is felügyelni a napelemek működését, és legfőképpen kiküszöbölni az egyes modulokat érő árnyékhatásokat.

A jégeső kárt okoz a panelekben

Az emberek legnagyobb félelme, hogy a drágán felrakott napelemeket majd egy jégeső tönkreteszi. Ettől szerencsére nem kell félni. A napelem paneleket edzett üveglapokkal szerelik fel, amely kiváló ellenállást biztosít a szélsőséges időjárásokkal szemben, köztük a jégesővel is.

A napelemeket gyakran kell takarítani

Ez teljes mértékben függ a területi adottságoktól. Jellemzően itt, Kelet-Európában sokszor esik a csapadék, ami tökéletesen lemossa azt a minimális koszt, amely a panelek felszínére kerül. Természetesen lehetnek olyan esetek, amikor az esővíz és a hó nem elegendő a szennyeződés eltüntetésére, ilyenkor érdemes takarítani. A tisztítást nem ajánlott házilag megcsinálni, ugyanis nem mindegy, milyen vizet és vegyszereket használunk, ugyanis azok akár kárt is okozhatnak a panelekben, így inkább bízzuk szakemberre, de mindenekelőtt érdemes felvenni a kapcsolatot a napelemet kivitelező céggel szakmai tanácsadásért.

Csak tetőre szerelhető fel a napelemes rendszer

Ismét nagy tévhit, hogy napelemeket csak a tetőre tudunk felszerelni. Sok esetben a tető nem alkalmas panelek fogadására, de problémát okozhat a sok árnyékoló tényező is, esetleg a hely hiánya. Szerencsére a földre telepített panelek ezekre a problémákra is megoldást jelentenek.

Csak déli fekvésű tetőre lehet napelemet szerelni

Természetesen nemcsak a déli orientáltságú tető alkalmas napelemek fogadására, sőt gyakori eset, hogy keleti vagy nyugati fekvésű tetőfelületre is kerülnek fel panelek. Ennek köszönhetően több napelem fér fel a házra, amivel a maximalizálni tudjuk a rendszerünk teljesítményét.

Habár tévhitekről esett szó, mindez nem jelenti azt, hogy a fentebbiek közül néhány szélsőséges eset nem valósulhat meg. Fontos, hogy minden napelemes beruházás előtt kikérjük egy kivitelező szakember véleményét!

Borítókép: illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!