Bababarát múzeum

2021.03.28. 17:30

Pihenőhely, pihenőidő a dinoszauruszok földjén

Az elsők között vannak az országban, akik baba-mama sarkot rendeztek be egy kiállítási térben.

Nagy-Hankó Krisztina

Jernei Péter, a CSEÖH irodavezetõje és Hajdú Ildikó általános igazgatóhelyettes

Fotó: Bujdos Tibor

A Miniszterelnökség által működtetett Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Család, Esélyteremtő és Önkéntes Ház (CSEÖH) a Herman Ottó Múzeummal együttműködve kezdte el kialakítani azt a családbarát szolgáltatást, aminek köszönhetően a kisgyermekes családok akadálymentesen látogathatják a múzeumot és tekinthetik meg annak tárlatait. A projekt átadása pénteken délelőtt volt a múzeum „Dinók Földjén – Mezozooikum” elnevezésű kiállítási terében.

Ez tulajdonképpen egy kisbabák és szüleik számára elkülönített pihenőhely – mondta Hajdú Ildikó, a Herman Ottó Múzeum általános igazgatóhelyettese. A múzeumba járó közönségben jelen vannak a családok is, amelyek esetleg kisgyermekkel vagy kisbabával érkeznek. Nekik alaposan meg kell tervezni egy múzeumlátogatást vagy bármilyen kimozdulást, mivel a babák igényei hirtelen érkezhetnek, és rövid idő alatt ki kell azokat elégíteni. Eddig is előfordultak ilyen kérések, amit igyekeztek megoldani a szülők számára elkülönített terekben. Most azonban olyasmi valósult meg, amellyel már nemcsak családbarát, de bababarát is lett az intézmény – tette hozzá Hajdú Ildikó. A szülők és gyermekeik számára egy olyan kuckót tudnak biztosítani, amelybe kényelmesen el tudnak vonulni, pihenni. A kicsit tisztába lehet tenni, de akár meg is etetheti az édesanya. A hangulatosan kialakított térben a szülőnek és a gyermeknek is megnyugtató környezetet tudnak biztosítani. A projekt kezdeményezője a CSEÖH volt. Ők azok, akik látják, milyen igények merülnek föl a családok részéről egy-egy közintézményben vagy társadalmi közegben. Tudják, mit jelent kisgyermekkel közlekedni vagy bármilyen programban részt venni és hogyan lehet ebben segíteni őket, kicsit kényelmesebbé tenni számukra a hétköznapokat. Ők keresték föl a múzeumot a kezdeményezés ötletével, az intézmény pedig örömmel vállalta, hogy teret biztosít a megvalósításnak – hangsúlyozta az igazgatóhelyettes. Ez pozitív minta is lehet, hiszen az országban az elsők között hoztak létre baba-mama sarkot kiállítási térben.

Dinós taxikkal várják a kicsiket

Az elmúlt évek tapasztalataiból adódott, hogy érdemes lenne közintézményeket akadálymentesíteni családok számára – mondta Jernei Péter, a CSEÖH irodavezetője. Számba vették az igényeket, így elsősorban az került előtérbe, hogy ha elfárad a gyermek, meg tudjon pihenni, illetve ha éhes a baba, akkor az anyuka tudja táplálni. Ezután keresték meg a múzeumot, akik ebben azonnal partnerek voltak, sőt kreatívan még tovább is gondolták a pihenősarkot. A cél az volt, hogy a családoknak lehetősége legyen úgy megtervezni a múzeumi kirándulást, hogy ne kelljen minden olyan eszközt magukkal vinni, amire egy ilyen szabadidős program során szükségük van. Ezért kialakítottak egy olyan baba-mama helyiséget, ahol a kicsik számára is játékosan megtervezett „Magyar dinoszauruszkutatás terme” mellett nyugodt körülmények között tudnak az édesanyák megpihenni a csecsemővel. Az újranyitást követően a kisgyermekeknek lehetőség lesz dinós „bébitaxikat” is kölcsönözni, hogy ha elfáradnának a kicsik, akkor ebben a játékos járműben közlekedve minél kötetlenebbül élvezhessék a múzeumi látnivalókat. Ez szintén a projekt része – jegyezte meg az irodavezető. Azt remélik, hogy más intézmények is követik majd a jó példát, ami tulajdonképpen csak egy apró figyelmesség a családok felé, mely néhány négyzetméteren megvalósítható.

(A borítóképen: Hajdú Ildikó és Jernei Péter az elkülönített múzeumi pihenőhelyen)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!