Nagy Diák Bűnmegelőzési Teszt

2021.01.08. 08:30

Sok az erőszak az iskolákban, küzd ellene a bűnmegelőzési teszt

A magyar diákok fele részese volt iskolai erőszaknak. Többek közt a tendencia megállítását tűzte ki célul a DUE Médiahálózat és a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács azzal, hogy negyedszer is elindította a Nagy Diák Bűnmegelőzési Tesztet. Az a tanuló, aki részt vesz a játékban, megtudhatja például, hogy baj esetén kitől kérhet segítséget, és hogyan ismerhető fel az álhír.

Bullying in the hallway

Legutóbb 2018-ban készített átfogó kutatást az UNICEF a 13-15 évesek körében az iskolán belüli erőszakról.

Magyarországon a diákok 51 százaléka válaszolta azt, hogy valamilyen módon részese volt az agressziónak: vagy bántalmazták, vagy verekedett.

Svédországban a legjobb a helyzet (28%), míg Litvániában a legrosszabb (66%). A DUE Médiahálózat által indított Nagy Diák Bűnmegelőzési Teszt célja, hogy el tudják kerülni a diákok azt, hogy áldozattá, netán elkövetővé váljanak. Fontos, hogy felismerjék a fiatalok a rájuk leselkedő veszélyeket, és megtudják, mi a különbség a csíny és a bűncselekmény között. A teszt abban is segít, hogy a diákok különbséget tudjanak tenni hírek és álhírek között. Az NMHH idei felmérése szerint

a 15-24 évesek 49 százaléka találkozott már álhírrel.

A három fordulóból álló vetélkedősorozat első szakasza online zajlik a bunmegelozesiteszt.hu oldalon, a legügyesebbek továbbjuthatnak a későbbi fordulókba. Idén először a játékosok a Nagy Diák Tesztek(C) applikáció segítségével is kipróbálhatják a tudásukat. A felhasználóbarát app ingyenesen letölthető az App Store-ból és a Google Play-ről. A tesztet bárki kitöltheti, de a nyereményjátékban csak a 14-22 éves kor közöttiek vehetnek részt. A középdöntő fordulójában azonban már két ágon folyik tovább a verseny 14-18, illetve 18-22 éves korosztályokra oszlik a játék, s a döntők is ebben a két korcsoportban kerülnek megrendezésre.

Az online teszt számítógépen és okostelefonon is elérhető április 18-ig, így gyakorlatilag bárhol, bármikor kitölthető. Az ezt követő két forduló már személyes jelenlétet kíván. A korosztályos középdöntőkbe kerülő játékosokból mindössze a legjobb 6-6 fő juthat el a végső küzdelembe, ahol az élő kvíz során bárki bebizonyíthatja, hogy ő a legjobb. A fődíj választhatóan egy-egy kétszemélyes görög utazás vagy egy-egy felső kategóriás okostelefon, a második díjak szintén okostelefonok.

A középdöntőre és döntőre a 28. Országos Ifjúsági Sajtófesztiválon 2021. május 20-án kerül sor Budapesten, az Akvárium Klubban.

A Nagy Diák Bűnmegelőzési Teszt a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács támogatásával jött létre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!