tudomány

2019.09.09. 18:00

Ugyanúgy választunk párt, ahogy kutyát?

Amerikai kutatók érdekes párhuzamot fedeztek fel az emberi párválasztás és menhelyi kutya kiválasztása között.

Forrás: Shutterstock

A mechanizmus hasonló: határozott elképzelésekkel keressük az „igazit”, adott tulajdonságokra fókuszálva, aminek sokszor csalódás a vége. De miért is lehet ez?

Egy állatmenhely önkéntes dolgozóját kértek fel kutatók arra, hogy a menhelyre érkező gazdijelöltek igényeit mérje fel, kérdezze meg és írja össze, mik azok a tulajdonságok, amiket keresnek egy kutyában. Ezekből kiderült, hogy a gazdák gyakran nem a leírtaknak megfelelő kutyával tértek haza, vagyis végső választásuk eltért a korábban leírtaktól. Ez párhuzamba állítható az emberi párválasztással, gyakran fordul elő, hogy az elképzelt ideához képest másban találjuk meg a boldogságunkat – írja A Kutya Magazinban Szánthó Flóra.

A vizsgálatban a kutatók 13 tulajdonság alapján csoportokra osztották a kutyákat, kor, nem, szín, illetve méret, fajta, képzettségi szint, valamint temperamentum, aktivitás, intelligencia, ingerlékenység, energiaszint, játékosság és barátságosság alapján. Több mint 1200 menhelyre érkező gazdijelöltet kérdeztek meg preferenciájukról, akik közül végül 145-en kutyával tértek haza.

Ebben a folyamatban történt az az ellentmondás, amelyek a randevúkon is gyakran előfordulnak az amerikai kutatók korábbi kutatásai alapján. Eszerint a megjelölt

tulajdonságoknak nem teljesen megfelelő, sőt akár ellent is mondó pár áll össze. Annak ellenére, hogy a gazdák számtalan vágyott képességet soroltak fel, mint elvárás a kutyákkal szemben, mégis 2-3 tulajdonság volt az, amelyek alapján a menhelyen valóban választottak (mint például kor, játékosság). Úgy tűnik, hogy a szín, fajta már kevésbé válik fontossá a kiválasztás folyamatában.

Egy másik párválasztási párhuzam is felfedezhető az amerikai kutatók elmondása alapján, mégpedig az, hogy döntő tényező lehet a külső, az első benyomás, az illető megjelenése. Ezekből aztán problémák alakulhatnak ki, mind párkapcsolati, mind kutya-gazda viszonyban.

Miért is fordulhatnak ezek elő?

Egy tulajdonságra fókuszálni: Annak ellenére, hogy az örökbefogadók gyakran a tökéletes háziállat elképzelésével érkeztek a menhelyre, mégis kihagyták „életük párját” amiatt, mert túlságosan egy tulajdonságra fókuszáltak, például egy fajtára, és nem annak jellemző viselkedésére, ami más, akár keverék kutyákban is meglettek volna.

Eltérő preferenciák: Gyakran fordul elő, hogy a menhelyen dolgozók és a kutyákat meglátogató gazdijelöltek ugyanazt a kutyát teljesen máshogy látják, viselkedésüket eltérően értékelik.

Tapasztalati hiány: Előfordul, hogy a tapasztalattal nem rendelkező gazdajelöltek rosszul ítélnének meg egy-egy kutyát, és akiről azt hiszik, hogy passzol a családi képbe, mégsem lesz a megfelelő pár.

A kutatók összegzésként azt mondták, hasznos lenne, ha a menhelyen dolgozók pontosan megismernék a gazdijelöltek igényeik, leszűkítenék azokra a tulajdonságokra amelyek valóban a párosok tökéletes kiválasztását segítik. Korábban is előtérbe került az a felvetés, hogy a jelölteknek érdemes lenne ideiglenesen hazavinni a választott kutyát egy-egy napra, hiszen a menhelyen mutatott viselkedés teljesen eltérhet a nyugodt környezetben tapasztalttól. A kutatók óva intenek az online térben történő kutyaválogatástól, hiszen ekkor lehet a lehető legkevesebbet megtudni egy-egy kutyáról, ha csupán egy leírás szerepel róluk.

Borítókép: illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!