jó tudni

2019.08.20. 22:31

Ételek, amelyek mérgezőek is lehetnek

A gyakran fogyasztott növényekről sem tudjuk mindig, hogy bizonyos részeik mérgezőek lehetnek, vagy éppen a mennyiséggel kell vigyázni.

Forrás: Shutterstock

Fotó: nd3000

Nem mindig gondolkodunk el azon, hogy amit megeszünk, mérgező is lehet. Egy kis odafigyeléssel, könnyen megszabadulhatunk a toxikus anyagoktól. Az Origo cikkében néhány tippet mutat be, amivel sokat tehetünk egészségünkért.

1. Rebarbara

Amikor a rebarbarbarát előkészítjük, vágjuk le a leveleket. A szár tökéletesen finom lehet, de a rebarbaralevelek határozottan mérgezőek.

2. Paradicsom

Nem kell teljesen kiiktatni a paradicsomot az életéből. Valójában maga a paradicsom nem mérgező, de a szár és a levelek tartalmaznak toxint, amely görcsöket és erős gyomorfájást okozhat. Tehát mindig étkezés előtt teljesen távolítsa el a kis zöld koronát a paradicsomról.

3. Bodza

Az itthon is nagyon népszerű bodza is a világ egyik legveszélyesebb ételei közé tartozik. A növény levele, magja ciánt tartalmaz. Csak akkor szabad fogyasztani a bodzát, ha teljesen megérett, egyébként hasmenést, görcsöket okozhat.

4. Sárgabarackmag

Gyerekkorodban neked is a kezedre ütöttek a nagymamádék, amikor megtörted a sárgabarack magját és a benne lévő fehér termést megetted? A barack magja cianogén-glükozidot tartalmaz, ami ciánmérgezést okozhat.

5. Vörös bab

Bizony Bud Spencer kedvencével sem árt vigyázni. A vörös babot be kell áztatni, és legalább tíz percig kell főzni forrásban, különben a babban lévő fitohemagglutinin mérgezést okozhat.

6. Fahéj

Ha csak kis mennyiségben fogyasztod, akkor ártalmatlan a fahéj, de nagy mennyiségben májkárosító hatása van. Ennek oka, hogy a fahéj lebontja a K-vitamint, ami a D-vitamin felszívódásáért és beépüléséért felelős, ráadásul növeli a rák kialakulásának veszélyét.

Borítókép: illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!