Életstílus

2017.03.29. 18:18

Romlik a memóriája? Gyúrjon gyorsan agyra!

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Valószínűleg megugrik majd a betegeiknek súlyemelést felíró orvosok száma.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Valószínűleg megugrik majd a betegeiknek súlyemelést felíró orvosok száma.

Az öregedés szomorú velejárója, hogy agyunk lelassul, egyre nehezebben emlékszünk dolgokra. De mivel vehetjük fel a harcot ez ellen? Súlyzós edzéssel! – írja a divany.hu. A legújabb kutatások szerint az egyik leghatékonyabb módja a folyamat lelassításának nem más, mint a gyúrás. A kutatás vezetője, dr. Yorgi Mavros elmondása szerint a kognitív funkciók javulása egyértelműen a növekvő izomerőnek volt betudható, és minél erősebbek lettek a résztvevők, annál jobban javultak az agyi képességeik. Az enyhe kognitív hanyatlás jelenlétét akkor szokták megállapítani, ha valakinél kora miatt problémái vannak a memóriájával és a gondolkodással, de még képes ellátni magát, és ez a diagnózis gyakori előjele az időskori demenciának.

Heti kétszer

A kutatás során elemzett csoport hat hónapon át heti legalább két alkalommal edzett súlyokkal. Dr. Mavros szerint minél több idősödő ember fog hozzá a testépítéshez, annál egészségesebb lesz a lakosság ez a része. Kulcsfontosságú azonban a heti legalább 2 edzés, és fontos faktor az edzések intenzitása is, minél intenzívebb az edzés, annál jobbak a kilátásaink az agyi funkcióink javítására. Korábbi kutatások eredményei alapján úgy tűnik, a súlyemelés kritikus pontokon erősíti meg az agyat. A tanulmány szerzői most azon dolgoznak, hogy egyértelmű kapcsolatot találjanak a növekvő izomerő, az agy méretének megnövekedése és a kognitív képességek javulása között. A folyamat jobb megértésével valószínűleg megugrik majd a betegeiknek súlyemelést felíró orvosok száma is – jelzi a portál.

ÉM

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!