Életstílus

2011.03.09. 13:25

A levegőszennyezés hatása a növényekre

<p>Tudjuk, hogy a megnövekedett levegőszennyezésnek köszönhetően a betegségek száma is exponenciálisan megnövekedett. Ami még szomorúbb, hogy a bennünket körülvevő füst, szmog a szobanövényeinkre is negatív hatással vannak. Lássuk, mi is a gond a füsttel?</p>

A füst, amely gázak, szerves vegyületek és szemcsés anyagok keverékéből tevődik össze, levél elhullatást és epinasztiát okozhat a növényeknek, melynek következtében a levelek lefelé  konyulnak, mindez többek között a füst etilén tartalmának tudható be. Az etilén az oldalrügyek duzzadását eredményezi, csökkenti a nyúlás arányát, és a rügyek normális függőleges növekedése helyett vízszintes növekedést idéz elő. A füst gyakran tartalmaz levegőt szennyező anyagokat, például kén-dioxidot és nitrogén-oxidot, melyek károsan hatnak a növényekre. A füstben található szén-dioxid jó hatással van a növényekre, mivel szükséges afotoszintézishez, viszont a szemcsés anyagok rátapadhatnak a levelekre, ezáltal meggátolva a fény elnyelését.

A cikk az Edenkert.hu oldalon folytatódik >>>

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!