Globális felmelegedés

2022.03.26. 17:40

100 évvel ezelőtt egy hónappal később fészkeltek a madarak

A kék vércse, a pacsirta és a mezei veréb például átlagosan 25 nappal korábban rakja le első tojásait.

A globális felmelegedés a madarak fészkelési szokásait is megváltoztatta. Egy új tanulmány szerint számos madárfaj csaknem egy hónappal korábban rakja le tojásait, mint száz éve.

Amerikai tudósok a Chicago környékén gyűjtött tojásmintákból elemezték a madarak fészkelési tendenciáit, és megállapították, hogy a 72 madárfaj, amelyekről történelmi és modern adatok is rendelkezésre állnak, körülbelül egyharmada most sokkal korábban fészkel, mint korábban. Ezek a fajok, a kék vércse, a pacsirta és a mezei veréb például átlagosan 25 nappal korábban rakja le első tojásait, mint 100 évvel ezelőtt. A The Guardian cikke szerint a kutatás rámutat:

 A légkör felmelegedése valószínűleg felborítja a folyamatot, amely sokáig megingathatatlannak tűnt.

John Bates, a Field Múzeum madarakkal foglalkozó kurátora és a tanulmány vezető szerzője elmondta:

Amit látunk, az egyértelműen abba az irányba mutat, hogy az éghajlatváltozás jelentős hatással van a madarak viselkedésére.

A Journal of Animal Ecology című folyóiratban megjelent tanulmány a 1880 és 1920 között, madártojásokról gyűjtött feljegyzésekre, valamint a Field Múzeumban dolgozó Bill Strausberger és a chicagói Illinois Egyetemen dolgozó Chris Whelan kutatására támaszkodott. A tanulmány szerint a madarak korábbi fészekrakása szoros összefüggést mutat a légköri szén-dioxid-szint emelkedésével, ami a globális felmelegedés egyik fő okozója.

A madarak a fészkelést a tavasz más eseményeihez, például a növények rügyfakadásához és a rovarok számának növekedéséhez igazítják.

Az éghajlatváltozás felborította a megszokott ritmust, az Egyesült Államokban a medvék korábban ébrednek fel a téli álomból, a cseresznye-, őszibarack-, körte-, alma- és szilvafák pedig hetekkel korábban virágoznak, mint korábban.

Nagy-Britanniában a növények 1987 és 2019 között egy teljes hónappal korábban virágoztak, mint 1986 előtt. John Bates arra is rámutatott, hogy a korábbi fészkeléssel a madarak ki vannak téve az esetleges tavaszi hideghullámok kockázatának, ami a növényekre és rovarokra, és ennek következtében a madarak szaporodására is hatással lehet.

A tavaszok egyre változékonyabbá válnak, és ez áldozatokat követel

– tette hozzá.

Nagy szerepet játszhat számos madárfaj populációjának csökkenésében az évszakok összekuszálódása olyan egyéb tényezőkkel együtt, mint az élőhelyek elvesztése és a növényvédő szerek válogatás nélküli használata.

Egy 2020-ban készült tanulmány arról tájékoztatott, hogy 1970 óta közel 3 milliárd madár tűnt el az Egyesült Államokból és Kanadából, ami az összes madárfaj közel egyharmadát jelenti. A kutatók szerint a veszteségek elképesztőek voltak, legsúlyosabban a verebek, a feketerigók, a pacsirták és a pintyek populációja csökkent.

Borítókép illusztráció (Shutterstock)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!