Rolling Stones

2022.01.11. 11:55

Eddig ismeretlen felvétel került elő a gyilkossággal végződő koncertről (videó)

Nem tudni, ki készítette a filmet, mivel a felvételeket egy filmelőhívással foglalkozó cégnél hagyták, és sohasem mentek el érte.

Eddig ismeretlen felvétel került elő a Rolling Stones koncertjéről, amelyet az erőszakossá vált 1969-es Altamont fesztiválon tartott. A The Guardian szerint a 26 perces felvételt, amely 8 milliméteres filmre készült és zavaró módon néma, a Kongresszusi Könyvtár mutatta be honlapján.

Nem tudni, ki készítette a filmet, mivel a felvételeket egy filmelőhívással foglalkozó cégnél hagyták, és sohasem mentek el érte. Amikor a Palmer Films az 1990-es évek közepén megszűnt, filmkészletét Rick Prelinger levéltáros szerezte meg. Az ő gyűjteménye végül a Kongresszusi Könyvtárhoz került.

A San Franciscótól mintegy 80 kilométerre lévő altamonti autópálya-szakasznál 1969. december 6-án tartott óriási ingyenes bulit a Rolling Stones. Világhírű vendégeket hívtak előzenekarnak. A színpadra lépett Crosby, Stills, Nash and Young, Carlos Santana, a Flying Burrito Brothers és a Jefferson Airplane.

A Rolling Stones fellépését a színpad oldaláról filmezték, közeli beállítások láthatóak rajta a mosolygó, tapsoló Mick Jaggerről, de feltűnnek a színpadon a biztonság felügyeletére felkért Hells Angels, a Pokol angyalai motorosbanda tagjai is.

A Pokol angyalai már napközben összetűzésbe kerültek a fellépőkkel és a közönséggel is.

A Rolling Stones előadása alatt az egyik fesztiválozó, Meredith Hunter más rajongók társaságában feljutott a színpadra. Egy másik felvétel tanúsága szerint Hunternél fegyver volt, bár nem használta. A Pokol angyalai egyik tagja, Alan Passaro leszúrta és megölte a férfit. Azonban Mike Mashon, a Kongresszusi Könyvtár munkatársa szerint az újonnan bemutatott felvétel nem szolgál új információval a gyilkosságról.

Hunter megölése mellett más halálesetek is történtek a fesztiválon.

Ketten autóbalesetben vesztették életüket, valaki LSD-túladagolás miatt fulladt vízbe. Emellett sokan megsérültek, számos autót elloptak és nagy anyagi károk keletkeztek. A fesztivál az 1960-as évek hippi idealizmusának hanyatlásának jelképévé vált.

A fesztiválról Gimme Shelter címmel Albert és David Maysles, valamint Charlotte Zwerin rendezők készítettek filmet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!