felvilágosítás

2021.08.24. 06:35

Tájékoztató kampányt indít a Magyar Stroke Társaság

Egy honlapot is létrehoztak, hogy érthetőbbé és könnyen felismerhetővé tegyék a stroke tünetegyüttesét.

ILLUSTRATION - 21 May 2019, Berlin: To the topic service report by Sandra Arens of 1 July 2020: A stroke can affect anyone. To identify possible symptoms, the so-called FAST test helps. Photo: Christin Klose/dpa-tmn (Photo by Christin Klose / dpa-tmn / dpa Picture-Alliance via AFP)

Forrás: AFP / dpa-tmn / dpa Picture-Alliance

Fotó: Christin Klose

A társaság közölte: a www.stroketars.info.hu címen elérhető StrokeTárs oldalon az érdeklődők nemcsak a stroke (akut agyi érkatasztrófa) okairól, tüneteiről, felismeréséről és kezeléséről olvashatnak közérthető cikkeket, hanem a különbségekről, a hozzátartozókra váró kihívásokról és felépülési sikertörténetekről is.

A szövegek mellett az oldalon videók is elérhetők, amelyekben

bemutatják a legfontosabb teendőket stroke esetén, a fiatalok érintettségét, továbbá kitérnek a Covid-19 megbetegedésre is.

A közleményben kiemelten fontosnak nevezték, hogy a stroke tüneteinek jelentkezésekor valaki minél hamarabb segítséget hívjon, a korai fellépés ugyanis csökkentheti az agykárosodást és az egyéb szövődményeket.

A stroke ma a felnőttkori rokkantság egyik vezető oka, emellett a harmadik leggyakoribb halálok.

Bárkivel és bármely életkorban előfordulhat – figyelmeztettek. Megjegyezték ugyanakkor, hogy manapság már sokkal kevesebben halnak meg stroke miatt, mint korábban.

A társaság a következő időszakban találkozókat és konferenciákat is szervez a kampány részeként.

Borítókép: illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!