Az elfeledett űrhajós

2021.04.28. 19:37

Meghalt Michael Collins, az Apollo-11 legénységének tagja

Életének 91. évében rákban meghalt Michael Collins amerikai asztronauta, az Apollo-11 legénységének tagja – közölte családja szerdán.

(FILES) This file NASA handout portrait taken in July 1969 shows US astronaut Michael Collins, part of the Apollo 11 where he served as the command module pilot. - American astronaut Michael Collins, who flew the Apollo 11 command module while his crewmates became the first people to land on the Moon in 1969, died on April 28, 2021 after battling cancer, his family said. "Mike always faced the challenges of life with grace and humility, and faced this, his final challenge, in the same way," Collins' family tweeted on his official Twitter account. (Photo by Handout / NASA / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO /NASA/HANDOUT " - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS

Forrás: Handout / NASA / AFP

Fotó: AFP

Az elfeledett űrhajósként emlegetett Collins 1969-ben, a Hold meghódítása során az égitest felszínére le nem szálló parancsnoki modul pilótája volt, és Hold körüli pályán körözve várta, hogy társai, Neil Armstrong és Buzz Aldrin befejezzék történelmi felderítő útjukat az égitesten.

Nevét egy 2,4 kilométeres kráter őrzi a Holdon, illetve egy, az égitestről visszahozott, a Földön addig ismeretlen ásvány, az armalcolit.

Családja életvidám, bölcs és kötelességtudó emberként emlékezett meg Collinsról, aki élemedett kora ellenére az elmúlt években az Apollo veteránjainak legaktívabb tagja volt.

„Mike mindig méltósággal és alázattal viselte az élet kihívásait, köztük ezt az utolsó kihívást is” – írták.

Steve Jurczyk, az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA igazgatója szerint az Egyesült Államok igazi úttörőt veszített el. Collins ott volt, mikor Amerika megtette az első lépéseket a világűrben, lelke pedig kísérni fogja utódait az új horizontok felé – idézte a National Public Radio amerikai közszolgálati rádió a honlapján a tisztségviselőt.

Collins 1930. október 31-én született Rómában katonai családban. Édesapja akkoriban az Egyesült Államok katonai attaséja volt Olaszországban. Collins elvégezte a West Point Katonai Akadémiát, majd a légierő pilótája lett. A hatvanas években több órát töltött az űrben a Gemini-program keretében.

Űrhajós pályafutását 1970 januárjában fejezte be, hogy a közéletben bizonyíthassa sokoldalúságát. Richard Nixon elnöksége alatt egy időre a külügyminisztérium sajtófőnöke, majd a Smithsonian Intézet repülési és űrhajózási múzeumának igazgatója lett. Később az üzleti élet és az írás felé fordult.

Collins 1957-ben vette feleségül Patricia May Finnigant, három gyerekük született.

Borítókép: Michael Collins 1969. júliusában

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!