legendás gép

2020.12.04. 11:43

Egy második világháborús Enigma kódológépre bukkantak a Balti-tengerben

A búvárok először azt hitték, hogy egy halászhálóba csavarodott írógépet fedeztek fel.

Bonhams' History of Science and Technology department, Cassandra Hatton shows a German Enigma machine in Hong Kong on March 19, 2015. The machine is part of an upcoming auction that also features a handwritten notebook belonging to British mathematician and code breaker Alan Turing who played an important role in breaking the German Enigma Code. AFP PHOTO / Philippe Lopez (Photo by PHILIPPE LOPEZ / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: PHILIPPE LOPEZ

Elhasználódott halászhálók után kutató német búvárok egy ritka második világháborús Enigma német kódológépre bukkantak a Balti-tengerben.

Először azt hitték, hogy egy halászhálóba csavarodott írógépet fedeztek fel a Gelting-öböl mélyén, ám Florian Huber víz alatti régész gyorsan rájött az eszköz történelmi jelentőségére.

„Sok érdekes és furcsa felfedezést tettem az elmúlt 20 évben, de soha nem gondoltam volna, hogy egy napon egy legendás Enigma gépet találok” – mondta Huber.

A náci hadi gépezet az Enigmákat használta titkos üzenetek küldésére és fogadására a második világháborúban, de brit kódfejtők feltörték a kódot, segítve a szövetségeseket, hogy fölénybe kerüljenek az Atlanti-óceán ellenőrzéséért vívott haditengerészeti küzdelemben. A német hadvezetés által feltörhetetlennek hitt Enigma-kódot megfejtő brit csoportot Alan Turing matematikus vezette a Bletchley Park-i kódfejtő központban.

A háború vége előtt nem sokkal mintegy 50 német tengeralattjáró legénysége azt a parancsot kapta, hogy süllyesszék el hajóikat a dán határhoz közeli Gelting-öbölben, hogy azok ne kerülhessenek a szövetséges erők kezeibe. A kódológépek megsemmisítése is a parancs része volt.

„Gyanítjuk, hogy ez az Enigma ekkor esett ki az egyik hajóból” – mondta Huber, a kieli székhelyű, víz alatti kutatásokat végző Submaris cég képviselője.

A németek több mint 200 tengeralattjárót süllyesztettek el az Atlanti-óceán északi részén és a Balti-tengeren a háború végén.

Az írógéphez hasonlító Enigma gépet 1918-ban találta fel Arthur Scheribus német elektrotechnikus, katonai célokra 1926-tól kezdték használni. Több százezret gyártottak belőle Németországban, de csak néhány száz maradt fenn. Árveréseken több tízezer euróért cserélnek gazdát.

Legutóbb júniusban a bécsi Dorotheum aukciósház árverésén a becsült ár mintegy négyszereséért, 117 800 euróért (40,6 millió forintért) kelt el egy ilyen gép.

A Balti-tengerben talált Enigmát a schleswigi régészeti múzeumnak adják.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!