Argentínában

2020.05.24. 12:00

Az egyik utolsó húsevő dinoszaurusz fosszíliáját fedezték fel

Egy 70 millió évvel ezelőtt élt megaraptor megkövesedett maradványait fedezték fel Argentína déli részén helyi paleontológusok, akik szerint a lelet kora alapján az állat egyike volt a bolygó utolsó húsevő dinoszauruszainak.

Forrás: Shutterstock

Az Argentin Természettudományi Múzeum szakemberei március közepén tárták fel a fosszíliát a dél-argentínai Santa Cruz tartományban, Patagóniában.

A projektben részt vevő Fernando Novas szerint kollégáival a tíz méteres fosszília vizsgálatát követően döbbentek rá, hogy a 65 millió évvel ezelőtt véget ért „dinoszauruszok korának” egyik utolsó húsevő képviselőjével van dolguk.

A megaraptor – vagyis „óriási tolvaj” – a nagyméretű theropoda dinoszauruszok közé tartozott.

A Tyrannosaurus rexnél karcsúbb és gyorsabb volt, hosszú farka segítette egyensúlya megtartásában. Izmos, de megnyúlt lábai voltak, amelyekkel hatalmasat tudott lépni.

Nagyon hosszú karja volt és a keze első ujja egy óriási, körülbelül 40 centiméter hosszú karomban végződött, ami segítette a zsákmány megragadásában.

Borítókép: illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!