különleges gondolkodás

2019.09.15. 11:03

A pizzaevést tanulmányozták az anti-Nobel nyertesei

A díjazottak a hagyományoknak megfelelően egyenként 10 ezer milliárd dollár pénzjutalmat kaptak az értéktelen zimbabwei valutában.

Forrás: Shutterstock

A fiatal sebészeket az állatok kiképzésénél használt klikkerrel oktató módszer, a baktériumokat leginkább vonzó valuta azonosítása és a pizzaevést annak jótékony egészségi hatásai miatt szorgalmazó kutatás kapta idén az „anti-Nobelként” emlegetett Ig Nobel-díjat, amelyet csütörtökön adtak át a Harvard Egyetemen.

Karen Pryor, Theresa McKeon és I. Martin Levy a Clinical Orthopaedics and Related Research című folyóiratban megjelent 2015-ös tanulmányukban számoltak be arról, hogy az állatok pozitív viselkedésének megerősítésére szolgáló klikkeres módszerrel tanított sebészek nagyobb precizitással hajtják végre a beavatkozásokat.

Pryor szerint hagyományosan a tapasztalt sebészek képzik ki a fiatalabbakat, ami sok feszültséget és a hibázástól való félelmet szül.

A mi módszerünkkel azonban a fiatalok megtanulták magabiztosan és nyugodtan használni az eszközöket, miközben békés és derűs emberekké váltak

- mondta a szakember.

A 29. harvardi díjátadó ceremóniát miniopera-ősbemutató és valódi Nobel-díjasok részvétele színesítette.

A díjazottak a hagyományoknak megfelelően egyenként 10 ezer milliárd dollár pénzjutalmat kaptak az értéktelen zimbabwei valutában.

Ugyancsak trófeával távozhatott a ceremóniáról a hollandiai Radboud Egyetem kutatója, Andreas Voss és kollégái, miután kimutatták, hogy a különböző valuták – köztük az euró, az amerikai és a kanadai dollár, valamint az indiai rúpia – közül a román bankjegyeken tapad meg a legtovább három gyógyszer-rezisztens baktérium. Ennek oka, hogy a bankjegyekben egy olyan, a hamisításukat megnehezítő, de a tartósságukat növelő polimerszál található, amely kedvező környezetet teremt a gyógyszerrezisztens kórokozók számára.

Az olaszországi Mario Negri Intézet munkatársa, Silvano Gallus is fontos eredményre jutott. A kutató megállapította, hogy a pizza egészséges, persze nem mindegyik, csak az Olaszországban készített változata.

Kimutattuk, hogy Olaszországban a pizzafogyasztás véd egy csomó olyan krónikus betegség ellen, amely összefüggésben áll az étrenddel

- magyarázta Gallus, hozzátéve, hogy ilyen betegségek például az emésztőszerveket érintő ráktípusok. A kutató megjegyezte, hogy a pizza alapanyagainak egy része a mediterrán étrendet tükrözi, amely számos jótékony egészségi hatással bír.

Az IgNobel-díj ötletadója Marc Abrahams, az Annals of Improbable Research (Valószínűtlen kutatások évkönyve) szerkesztője volt. Az elismerésnek nem az a célja, hogy a legjobb vagy legrosszabb tudományos munkákat jutalmazza, hanem az, hogy olyan kutatásokra irányítsa rá a figyelmet, amelyek a megszokottól eltérő gondolkodásra ösztönöznek.

Abrahams szerint fontos, hogy az emberek ne feledjék azt a gyermekkori szokásukat, hogy furcsa dolgokat figyeljenek meg és elgondolkodjanak rajtuk.

A szokásos évi ceremóniát Abrahams humoros tudományos magazinja rendezi a Harvard-Radcliffe Tudományos Fantasztikus Szövetség és a Harvard-Radcliffe Fizika Hallgatók Társasága támogatásával.

Borítókép: illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!