túl szép, hogy elvigyék

2019.08.12. 12:28

Nem adják el akárkinek a világhírű Monet-képet a britek

A brit kormány exporttilalom elrendelésével akadályozta meg, hogy Claude Monet Le Palais Ducal című, Velencéről készült világhírű festményét elvigyék Nagy-Britanniából, és ezáltal lehetővé tette, hogy a mű brit tulajdonba kerülhessen.

Gallery assistants pose for a photograph holding a painting by French artist Claude Monet entitled 'Le Palais Ducal vu de Saint-Georges Majeur' during a photocall at Sotheby's auction house in London on January 28, 2016. - The painting which forms a part of the 'Impressionist and Modern Art' sale, is estimated to sell in the region of GBP12m-18m (approx 15.8m - 23.6m euros) on February 3, 2016. (Photo by JUSTIN TALLIS / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY MENTION OF THE ARTIST UPON PUBLICATION - TO ILLUSTRATE THE EVENT AS SPECIFIED IN THE CAPTION

Forrás: AFP

Fotó: Justin Tallis

A Velencei dózsepalotát és tükröződését a Canal Grandén ábrázoló alkotást 1908-ban festette az egyik leghíresebb francia impresszionista festő. A Sotheby's aukciósház árverezte el februárban 27,5 millió fontért, egy kilétét felfedni nem kívánó külföldi vásárló tulajdonába került. Az 1930-as években az Egyesült Királyságba költözött Erich Göritz német textiliparos gyűjteményéből a család bocsátotta árverésre a képet.

Helena Newman, a Sotheby's európai elnöke akkor „igazi mesterműnek, Monet Velencéről festett legnagyobb alkotásai egyikének” nevezte a festményt.

A brit kormány illetékes testülete szerint a műalkotás kivitelét azért akadályozták meg, mert véleményük szerint ez a szép festmény egy fontos képzőművész pályájának fontos periódusából való. Monet 1900 utáni utazásaiból kevés műalkotás szerepel brit gyűjteményekben – idézte a BBC News a testület döntését.

A döntés egy héttel az után született, hogy ugyanez a testület megakadályozta, hogy J. M. W. Turner egyik híres festményét, a Vierwaldstätti-tavat és a Rigi hegyet ábrázoló képet kivigyék az országból.

A tilalom december 1-jéig van érvényben, a remények szerint addig sikerül összegyűjteni annyi pénzt, amelyből megvehetik és az Egyesült Királyságban tarthatják a műkincset, amelynek értékét 10 millió fontra becsülik szakértők. A brit galériáknak most három hónapjuk van arra, hogy előteremtsék az aukción elért leütési árat és az illetékeket.

Borítókép: Monet festménye a 2016-as aukción

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!