Egyperces

2017.04.25. 13:31

Makikölykök születtek a Miskolci Állatkertben

Miskolc - Harmadszor születtek gyűrűsfarkú maki ikrek a Miskolci Állatkertben.

Miskolc - Harmadszor születtek gyűrűsfarkú maki ikrek a Miskolci Állatkertben.

Bár a makikölykök születése nem annyira különleges esemény az állatkertek világában, ám közkedveltségükből adódóan mindig nagyon népszerűek. A Miskolci Állatkert makicsapatának két legifjabb tagja alig egy hete jött a világra. Anyjuk már tapasztalt a kölyöknevelésben, ennek megfelelően most is gondosan bánik ikreivel.

A gyűrűsfarkú makik, más néven katták (Lemur catta) Madagaszkár déli, délnyugati részének száraz erdeiben és bozótosaiban őshonosak. Családi csoportokban élnek, amelyek létszáma akár a 20 egyedet is elérheti. A nőstények mintegy négy és fél hónapos vemhesség után hozzák világra utódaikat, mégpedig általában ikreket. A kölykök életük első néhány hetében anyjuk hasoldalán kapaszkodnak, később többnyire a hátán utaznak, és ekkor már elkezdik a felnőttek gyümölcsökből, levelekből, hajtásokból álló táplálékát is kóstolgatni, és egyre hosszabb időre merészkedne le anyjuk hátáról. Eredeti élőhelyükön a veszélyeztetett fajok közé tartoznak, mivel az élőhelyük pusztítása és a vadászat miatt egyedszámuk egyre csökken.

A makikölykök apja, Mogyoró 2008-ban érkezett Miskolcra, majd 2014-ben költözött ide Gizi, aki azóta rendszeresen megörvendezteti az állatkert látogatóit és dolgozóit utódokkal. Jelenleg még a két tavaly született kölyök, Tia és Tana is a családdal él, akik már az első naptól kezdődően kíváncsian próbálnak ismerkedni az anyjuk hasán kapaszkodó ifjabb testvéreikkel. A múlt héten született kölykök még szorosan anyjukba kapaszkodva töltik idejüket, így gondozóik még a nemüket sem tudták megállapítani, így nevet sem kaphattak. Érdemes tehát ellátogatni a Miskolci Állatkertbe, és figyelmesen szemlélni a makicsaládot - tájékoztatta a Borsod Online-t Veress Tamás, a Miskolci Állatkert és Kultúrpark gyűjteményi vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!