Egyperces

2007.10.31. 17:17

Téli segítség” a madaraknak

<p>Miskolc - Segítsük átvészelni a telet a madaraknak! Ha még nem tettük meg, itt a remek alkalom, hogy a hosszú hétvégén elkészítsük az etetőt és amikor szükséges, rendszeresen szórjunk bele magokat és egyéb ínyencségeket!</p>

Télvíz idején az ablaknál állva a meleget adó radiátor teszi kellemessé a benti létet. Kint azonban a fagyott talajon vagy a kopár fák ágain gubbasztó madaraknak igen sanyarú sorsuk van, s hálásan fogadnak minden „segítséget” az élelemszerzéshez.
Az intenzív etetésre egyébként csak a zord fagy és összefüggő hótakaró esetén van szükség, ilyenkor a kis teremtményeknek a megszokottnál is több energiára van szükségük csupán az életben maradáshoz is. Lehet szó vörösbegyről, aprócska cinkéről, fekete rigóról és még sokféle kedves madárkáról, akik megtelepedhetnek a kertekben vagy akár az ablakokban is, ha rendszeresen gondoskodunk az etetésükről. Az előttünk álló hosszú hétvége tökéletesen alkalmas egy ötletes madáretető elkészítéséhez!

A legegyszerűbb...

Eldobható üdítős flakonból is készíthetünk madáretetőt. Első lépésként az üveg szájára tekerjük vissza a kupakját, de úgy, hogy közben rácsíptetünk kötöző zsineget vagy drótot. A flakon testéből ajtóként funkcionáló nyílást vágunk – ezen keresztül szállnak majd be és ki a madarak, és itt töltjük be a táplálékot is. Miután megraktuk madáreleséggel, már tehetjük is ki a közeli bokorra vagy fára. Ha van rá lehetőségünk, készíthetünk egyszerre több ilyen eledeltartót is, de ne felejtsük el rendszeresen ellenőrizni, s eledellel utántölteni azokat!

Madáretető „építmények”

„Komoly mérnöki” munkával is kezdhetjük a madáretető készítését. Miután megálmodtuk, hogyan nézzen ki álmaink etetője, vessük papírra terveinket. Számoljuk ki a szükséges anyagok fajtánkénti mennyiségeit, majd szerezzük be a hozzávalókat. Miután kiszabtuk a fő elemeket, nem marad más hátra, mint azok összeszerelése. Ha kész a madáretető, rakjuk meg finomságokkal, majd tegyük ki lakókörnyezetünk fáira, bokraira.
Akár a kertben vagy a parkban keresünk helyet az etetőnek, akár a toronyházak ablakaiba, erkélyeire kerül, lehetőleg szélvédett helyen kapjon végleges helyet. Az etetőt ne tegyük ki túl alacsonyra, hogy egy kóbor macska vagy a házi kedvenc ne érhesse azt el, így megelőzhető a tragédia.

Csak felnőttekkel!
A madáretető készítése kiváló közös program lehet a családnak. Fontos, hogy gyerekek felnőtt jelenléte nélkül veszélyes szerszámokkal (fúróval, fűrésszel, kalapáccsal) ne dolgozzanak, mert maradandó sérüléseket okozhatnak maguk és társaik bánatára. A madáretető magasba való kihelyezését is bízzuk felnőttekre.

 

 

Étket szórni az ablakpárkányra
Ez a legegyszerűbb. Napi rendszerességgel megtehetjük, így a kis madarak odaszoknak enni az ablakunkhoz. Bentről ezáltal megfigyelhetjük az odaszálló állatokat közelről is. Gondot okozhat, ha emeletes házban lakunk, és az alsóbb szinteken élőket esetleg zavarja, ha bepiszkolják az állatok evés közben a lentebb lévő ablakokat (maghéjakkal, ürülékekkel). Kerüljük el a konfrontációt, inkább készítsünk komolyabb etetőt, ami nem az ablakok közelében van, és nem zavarja meg lakótársaink nyugalmát sem.

 

 

Mit rakjunk az etetőbe?
Olajos magvak (napraforgó, tökmag), kalászos termések (búzaszemek, kukoricadara) rendszeresen kerülhetnek az eledeltartókba. Az eleséget mindig olyan helyre tegyük, ahol szárazon marad. Energiában gazdag és kedvelt még a nyers szalonnacsík is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!