Állásinterjú: Ne stresszeljük magunkat!

<p>Egyre népszerűbbek az állásinterjúkon a szituációs gyakorlatok és a stresszinterjúk. Ha nem vagyunk felkészülve az ilyen jellegű próbatételre, vagy hagyjuk magunkat megijeszteni, könnyen leblokkolhatunk, leszerepelhetünk, rontva ezzel esélyeinket.</p>

- 25 éves vagyok és titkárnőként dolgozom egy iparvállalatnál. Barátnőm nemrég jelentkezett valahova egy recepciós állásra és nagyon furcsa, zavarba ejtő kérdéseket tettek fel neki, például hogy „mit tenne, ha fegyveres bűnözők hatalmukba kerítenék az irodaházat?” Meg eljátszatták vele, hogy egy iszonyú dühös pali be akar menni a vezérhez és ő ezt „szerelje le”. Másik barátnőm előtt meg a külföldi ügyvezető elővette a pisztolyát és elkezdte szerelgetni. Én az utóbbi időben intenzíven állást kerestem, sok helyre beadtam az önéletrajzomat és most behívtak egy-két helyre elbeszélgetésre. De már előre rettegek, hogy mire számíthatok? - írja W. Mónika.

Népszerű a szituációs gyakorlat

Terjed az ún. szituációs interjú, amikor a betöltendő munkakörben való tevékenykedés során leggyakrabban előforduló szituációkat modellezik és felkérik a jelöltet, hogy vegyen ebben részt.

Például egy recepciós kiválasztása soránaz ott dolgozók az alábbi szituációt modellezték: Valaki keresi a vállalatnál a főkönyvelőt, és miután harmadszor is negatív választ kap, elkezdi sértegetni a recepciós munkatársat. A recepciós dühbe gurul és a telefonon keresztül durván válaszol.

Ez alapján az alábbi szituációs kérdést tették fel a jelöltnek: „Tegyük fel, ön pincér, ügyfélszolgálati munkatárs vagy hivatali dolgozó. Hogyan kezelne egy olyan helyzetet, amikor egy ügyfél vagy vendég kioktatja, illetve rendre utasítja azzal a megjegyzéssel, hogy önnek tudnia kellene valamit, amit nem tud, vagy nem elég gyorsan szolgálta ki őt?”

Vagy:„Bejön az üzletbe egy ügyfél, aki szeretné az egy hónapja a szervizbe beadott óráját elvinni. Az órának már egy hete el kellett volna készülnie, még sincs itt. Az ügyfél nagyon mérges. Mit tenne ön?”

Más szituációs kérdés: „A felesége és a két gyereke influenzás és otthon fekszenek. Sajnos sem a szomszédok, sem valaki a rokonságból nem ér rá, hogy rájuk nézzenek. Önnek 3 óra múlva munkába kell mennie. Mit tesz ebben a helyzetben?”

Az is előfordul, hogy valamilyen gyakorlatot végeztetnek a jelölttel.Például, mint a cégvezető személyi titkárának, azt a feladatot adják, hogy akadályozza meg egy erőszakos ügyfél behatolását a főnök szobájába. Vagy: megkérik arra, hogy fél óra alatt állítsa össze az ügyvezető aznapi programját, rangsorolja az egyes témákat, majd beszélje meg a főnökével.

Stresszinterjú

Érdekes kiválasztási technika a stresszinterjú. Ezt a II. világháborúban fejlesztették ki kémek kiválasztására. A beszélgetés során a jelentkezőt végig erős nyomás alatt tartják és időnként váratlanul verbálisan támadásokat intéznek ellene. Sosem lehet tudni, hogy egy „normálisan induló” beszélgetés mikor csap át ebbe.

Tipp: nem szabad megijedni, pánikba esni vagy „felvenni a kesztyűt” és hasonlóan támadó stílusban reagálni. A felvételiztető csupán arra kíváncsi, hogy ön mennyire képes helytállni feszült helyzetben, milyen kiegyensúlyozottsággal, stabilitással, stressztűréssel rendelkezik, amikor – mondjuk – záporoznak önre a kellemetlen kérdések.

Például:Hogy lehet, hogy az ön korában még csak ilyen alacsony beosztást és jövedelmet ért el? Nem törekedett, hogy vigye valamire?” Vagy:„Nem gondolja, hogy az ön képességeivel meg sem kellett volna pályáznia ezt az állást?” Vagy:„Hogyan gondolja, hogy megbízatása nem lesz ugyanolyan tiszavirág-életű, mint az elődeié?” Bármilyen kellemetlen is a kérdés, ne jöjjön ki a sodrából. Ne ugorjon fel és hagyja el a helyszínt vagy kezdjen veszekedni a kérdezővel! Válaszoljon kiegyensúlyozottan, mosolyogva, higgadtan, kihangsúlyozva eddigi eredményeit és a betöltendő munkakör szempontjából fontos tapasztalatait, képességeit.

Az egyik évfolyamtársam ügyvédjelöltnek jelentkezett. Hárman kezdtek egyszerre  beszélgetni  vele és egymás szavába vágva (mint sokszor a tárgyalóteremben) záporoztak a keresztkérdések. A hölgy nagyon higgadt maradt és nyugodtan ezt mondta: „No de uraim, ha önök állandóan egymás szavába vágnak, nem tudom megérteni a kérdéseiket. Legyenek szívesek sorban kérdezni és én mindegyikőjüknek válaszolni fogok!”

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!