Digitália

2023.05.22. 12:04

Ők a most fellőtt kereskedelmi űrrakéta asztronautái

Két szaúd-arábiai és két amerikai űrhajós indult útnak helyi idő szerint vasárnap a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) a houstoni Axiom Space magánvállalat szervezésében. Ez a második, teljesen magánjellegű misszió az ISS-re.

MTI

Rajjánah Barnavi (b) és Ali al-Karni (j) szaúd-arábiai, valamint Peggy Whitson (b2) és John Shoffner (j2) amerikai ûrhajós a floridai Cape Canaveral Kennedy Ûrközpontjában.

Forrás: MTI/AP

Fotó: Terry Renna

A SpaceX Falcon 9 rakétával fellőtt Dragon űrkapszula egy, az Axiom alkalmazásában álló nyugalmazott NASA-űrhajós, a pályafutása során minden más amerikainál több időt – 665 napot – az űrben töltő asztronauta, Peggy Whitson parancsnoksága alatt indult el a floridai Kennedy Űrközpontból űrbéli kirándulására.

A pilóta feladatait John Shoffner amerikai üzletember, egy autóversenyző csapat tulajdonosa látja el. A szaúdi kormány pénzének köszönhetően utasként foglal helyet Rajjanah Barnavi őssejtkutató, az első szaúdi nő, aki az űrbe látogat, valamint Ali al-Karni, a szaúdi királyi légierő vadászpilótája.

A két szaúdi az első szaúdi űrutas 1985 óta, amikor a királyság egy hercege a Discovery űrsikló fedélzetén helyet kapott. Az űrállomáson az Egyesült Arab Emírségek egy űrhajósa fogadja majd őket. A négyfős csapat több mint egy hetet tölt odafönt és végez különféle kísérleteket.

Ez a második magánrepülés az űrállomásra, amelyet a houstoni székhelyű Axiom Space szervezett. Az első tavaly áprilisban volt, amikor három üzletember és egy másik nyugalmazott NASA-űrhajós volt a túra résztvevője. A cég azt tervezi, hogy idővel megkezdi saját szobák hozzáadását az állomáshoz, végül pedig önálló űrbéli „előőrsöket” alakít ki és ad majd bérbe.

Az Axiom nem hozta nyilvánosságra, hogy a résztvevők mennyit fizetnek a tíznaposra tervezett küldetés lebonyolításáért, de korábban utalt arra, hogy a jegyek ára személyenként 55 millió dollár.

Az Ax–2 misszió várhatóan a délutáni órákban csatlakozik rá a Nemzetközi Űrállomásra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!