Neumann Társaság

2022.05.17. 09:40

Simonyi, az úttörő magyar számítógépépítő

Amikor Steve Jobs és Steve Wozniak Kaliforniában építette a legelső Apple számítógépeket, Simonyi Endre Magyarországon épített mikroszámítógépet.

Simonyi a hetvenes években pedig az amerikai Homebrew Computer Clubbal (HCC) együttműködve egyengette a számítástechnika útját a vasfüggöny mögött. Érdekességekben bővelkedő életútjáról és az úttörő magyar számítógépépítőkről emlékeznek meg 2022. május 28-án, délelőtt 11 órától 15 óráig  a Neumann Társaság szegedi  Informatika Történeti Kiállításán, amely Simonyi hagyatékából származó informatikatörténeti műtárgyakkal egészül ki.

Simonyi Endre

A magyar személyi számítógépek úttörőjének tartott, pályáját vegyészmérnökként és folyamatszabályozási szakmérnökként kezdő Simonyi Endre négy éve, életének 82. évében hunyt el. A Neumann Társaság a szegedi Szent-Györgyi Albert Agorában működő Informatika Történeti Kiállításán egy új emléksarok kialakításával tiszteleg emléke előtt: ebben Simonyi Endre személyes emlékei, dokumentumai mellett

saját tervezésű számítógépének jelenlegi tudásunk szerinti egyetlen megmaradt darabja is megtekinthető lesz.

Simonyi Endre első számítógépét 1975-ben kezdte el építeni (abban az évben, amikor Steve Wozniak belekezdett az Apple I számítógép konstruálásába). Az édesapjával, Simonyi Mártonnal és Székely Lajossal együtt épített készlet egy Motorola mikroprocesszor köré épült, 4 kilobájt memóriával rendelkezett, a Simonyi Endre által fejlesztett BASIC-nyelvjárást pedig 8 perc alatt töltötte be magnetofonkazettáról.

Simonyi módot talált arra is, hogy Magyarországról felvegye a kapcsolatot a kaliforniai Homebrew Computer Club (HCC) nevű számítógépépítő közösséggel, amelyhez Bill Gates, a Microsoft alapítója, de Steve Jobs és Steve Wozniak, az Apple társalapítói is több szálon kötődtek.

1980-ban el is jutott hozzájuk, a magyar HCC számítógépépítő klub megalapításával pedig jócskán hozzájárult a számítástechnika hazai elterjesztéséhez.

A kiállítás délutánján bemutatják az első magyar otthoni számítógépeket, többek között az ABC-80, Homelab, Aircomp, Brailab, Primo, HT, TVC gépeket.

Borítóképünkön Simonyi Endre számítógépe

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!