Akadálymentesített televízió

2021.05.11. 12:22

Ezeket a pluszokat is tudják a Samsung okostévéi

Olyan hozzáférhetőségi funkciókkal érkeznek a legújabb okostévék, amelyek az akadálymentesítést igénylőknek is hasznosak lesznek.

Forrás: Shutterstock

Eddig a siketek és nagyothallók, valamint a vakok és gyengénlátók számára a készülékek alapvető funkcióinak használata is nehézséget okozhatott.

A Samsung First Look 2021 eseményén bemutatott 2021-es televíziókínálata a legújabb technológiákat mutatták be. Az akadálymentesítéshez hozzájárulnak a vállalat díjnyertes megoldásai, mint például a Jelnyelv Zoom, a Többcsatornás audio kimenet és a Voice Guide. A Samsung folyamatosan fejleszti MI alapú technológiáit, amelyekkel a tévék akadálymentesítő funkciói még szélesebb körben lesznek elérhetők.

Jelnyelv Zoom

A siketek által használt jelnyelv a szavak jelentését kézjelek- és mozdulatok segítségével fejezi ki. Egyes jelek azonban többféle jelentéssel bírhatnak különböző helyzetekben, amely az arckifejezésről vagy a szájról olvasható le.

A Samsung tévék a vállalat saját MI algoritmusának köszönhetően automatikusan felismerik a jelelést és a kép megfelelő részét kétszeresére nagyítják, hogy a részletek jobban láthatók legyenek. A felhasználók maguk is kiválaszthatják a nagyítandó területet a képernyőn és beállíthatják a nagyítás mértékét, hogy közelebbről láthassanak olyan fontos információkat, mint például egy kvíz kérdései vagy egy sportesemény eredményjelzője.

Többcsatornás audio kimenet

Közös tévézés közben a nagyothallóknak esetenként sokkal hangosabbra állítva élvezhető csak a műsor, mint más felhasználóknak. A Samsung készülékeken elérhető Többcsatornás audio kimenet funkcióval mindenki a számára megfelelő hangerővel követheti a tartalmakat.

A Többcsatornás audio kimenet megoldással a nagyothalló felhasználók a televízióhoz csatlakoztatott Bluetooth eszközön hallgathatják az adást a számukra megfelelő hangerőn, anélkül, hogy a tévé hangereje a többi felhasználót zavarná.

SeeColors alkalmazás a színtévesztők számára

A Samsung televíziók színei évről-évre élethűbbek, ezt azonban nem élvezhetik azok a felhasználók, akik valamilyen színlátási zavarban szenvednek. A Samsung SeeColors alkalmazása a televízió színeit úgy módosítja, hogy ezzel segítse a színtévesztőket és számukra is élvezhetővé tegye a tartalmakat. A felhasználók az alkalmazásban beállíthatják, milyen típusú, és mennyire súlyos betegséggel élnek együtt, a készülék ennek megfelelően javasol optimális képmegjelenítést. A SeeColors app elérhető a Smart TV modellek alkalmazásboltjában.

Színcsere: Kényelmesen olvasható szöveg

A gyengénlátók számára nehezebb lehet a színek pontos érzékelése. A fehér háttéren látható fekete szöveg például elmosódhat a látássérültek vagy a fényre érzékeny felhasználók esetében, így fárasztja a szemet és akadályozza a kikapcsolódást. Ilyen esetekben a Színcsere funkcióval felcserélhetők a menü színei. A fekete háttéren megjelenő fehér szöveg könnyebben olvasható és a szemeket is kíméli. A Színcsere megoldás megkönnyíti a TV menüjének használatát, a megjelenített tartalmat ugyanakkor nem befolyásolja.

A Samsung tévék a színvakokat is több megoldással segítik. A Szürkeárnyalatos üzemmód a színes képeket fekete-fehérré alakítja, a Nagyítás-funkció segítségével pedig a szövegek vagy a Smart Hubhoz hasonló felületek kisebb részletei nagyíthatók fel.

Hozzáférhetőségi funkciók gyors elérése

Amennyiben a felhasználók több mint két másodpercig lenyomva tartják a Samsung TV távirányítójának némító gombját, testreszabhatják a hozzáférhetőségi funkciók különféle beállításait. Ebben a menüben kiválaszthatók a legmegfelelőbb akadálymentességi funkciók és gyors elérési gombok rendelhetők az egyes funkciókhoz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!