Földközeli aszteroidák

2021.04.28. 17:56

Munkába állt az aszteroidafigyelő teleszkóp (videó)

Az Európai Déli Obszervatóriumhoz (ESO) tartozó chilei La Silla Csillagvizsgálóban lévő második Test Bed Teleszkóp (TBT2) azokat a földközeli objektumokat vizsgálja, melyek kockázatot jelenthetnek a bolygónk számára.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Az Európai Űrügynökség 56 centiméteres teleszkópja a spanyolországi Cebrerosban lévő, ugyanilyen teleszkóppal dolgozik össze.

ESA’s second " target="_blank" rel="noopener noreferrer">#asteroid-spotting Test-Bed Telescope has seen ‘first light’ – the first time a new telescope is used to look up at the sky.

The telescope – dubbed TBT2 – is hosted at " target="_blank" rel="noopener noreferrer">@ESO’s #LaSilla Observatory in Chile.#PlanetaryDefence pic.twitter.com/XmcNbpNCty

— ESA Operations (@esaoperations) " target="_blank" rel="noopener noreferrer">April 27, 2021

A projekttel azt kívánják bemutatni, milyen kapacitásra van szükség a földközeli objektumok hatékony észleléséhez és utánkövetéséhez – mondta Clemens Heese, az ESA optikai technológiákkal foglalkozó részlegének vezetője, a TBT projekt irányítója.

„Bár a teleszkópok maguk sztenderd fejlesztésűek, segítségükkel algoritmusokat, távoli műveleteket és adatfeldolgozó technológiákat fejleszthetünk és tesztelhetünk, amelyeket a jövőbeli Flyeye teleszkóphálózatunk használhat a teljes égbolt automatikus éjszakai megfigyelésére” – közölte.

A Naprendszerben több mint 900 ezer aszteroida ismert,

ezek közül nagyjából 25 ezer számít földközeli objektumnak, amelyeket pályájuk a Föld közelébe irányít.

Közülük több mint ezer szerepel az ESA kockázati listáján.

A nagyobb objektumokat könnyű észlelni, ezek pályáját már nagyrészt alaposan megvizsgálták. A kis és közepes méretűek azonban sokkal általánosabbak a Naprendszerben és súlyos károkat is okozhatnak. Észlelésükben és számontartásukban hatalmas lépést jelent a TBT projekt.

Jelenleg a fenyegető objektumok utáni kutatásban a csillagászok hagyományos teleszkópokat használnak, melyek látószöge szűk, ezért az égboltnak csak kis részét tudják megfigyelni. A kutatás felgyorsítása és fejlesztése érdekében dolgozik az ESA a teljesen automatizáltan működő Flyeye teleszkóphálózaton. Ezzel az égbolt nagy régiói figyelhetők meg jóval gyorsabban, mint ma. Az első Flyeye-t a tervek szerint 2022-ben üzemelik be az olaszországi Szicília egyik hegyén.

Borítóképünk illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!