Aszterodiabányász

2021.04.27. 17:11

Hálóval gyűjti az űrben a szemetet egy kínai robot

Hatalmas hálóval gyűjti be az űrszemetet az a robot, amelyet alacsony Föld körüli pályára állított egy aszteroidabányászatra szakosodott kínai start-up.

Forrás: Shutterstock

A NEO-01 nevű űreszközt a Hosszú Menetelés-6 típusú hordozórakétával indították útnak.

One of the satellites is Shenzhen-based company Origin Space’s NEO-1, which will carry out space junk cleanup and test capabilities of identifying and extracting off-Earth resources. (Photo: Origin Space/WeChat) 2/2 pic.twitter.com/WrUG7NRaEu

— Sixth Tone (@SixthTone) " target="_blank" rel="noopener noreferrer">April 27, 2021

A 30 kilogrammos robotot, amelynek feladatai közé tartozik a mélyűrben lévő égitestek megfigyelése is, a dél-kínai Sencsenben működő Origin Space fejlesztette ki.

A vállalat szerint a prototípus

megnyitja az utat azok előtt a jövőbeli technológiák előtt, amelyeket a kisbolygókon folytatandó bányászathoz használhatnak fel.

A világ első aszteroidabányászatra szakosodott vállalkozása, a Planetary Resources 2009-es megalapítása óta világszerte több mint egy tucatnyi hasonló cég alakult, köztük a szintén amerikai 3D Systems és a japán Astroscale.

Az Astroscale technológiájával ellentétben, amely mágnesek révén gyűjti be az űrszemetet, a NEO-01 egy hatalmas hálóval fogja be az űrhulladékot, amelyet aztán eléget elektromos meghajtórendszerével.

Mostanáig több ezer műholdat bocsátották fel világszerte. A szolgálati idejük lejártával ezek nagy része űrszemétté válik, fenyegetést jelentve a működő műholdakra.

Az Origin Space azt tervezi, hogy több tucat űrteleszkópot és űreszközt bocsát fel a jövőben, hogy 2045-re elsőként megkezdhesse a kereskedelemi célú bányászatot az aszteroidákon.

A Hszinhua kínai hírügynökség beszámolója szerint Kína gőzerővel dolgozik azon, hogy űrszondát juttasson egy földközeli aszteroida felszínére mintagyűjtés céljából, valamint tervei között szerepel egy védelmi rendszer kiépítése az ilyen típusú kisbolygók ellen.

A kelet-ázsiai ország célja, hogy Oroszország és az Egyesült Államok mellé felzárkózva jelentős űrhatalom legyen 2030-ra.

Borítóképünk illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!