Csupaszító szoftver

2020.12.04. 15:29

Terjed a meztelenre „vetkőztető”, botrányos program

Nagy lendületet vett a deepfake szoftver, mióta már a népszerű Telegram hálózaton botként terjed a számítógépen, mobilon működő, az áldozatokat lecsupaszító újabb program.

Forrás: Shutterstock

A Sensity biztonsági cég a közelmúltban felfedezte a Telegram csevegőalkalmazás mélyhamisító hálózatát.

A machinálók körében népszerűek a politikusok, közülük leggyakrabban Donald Trump, Joe Biden, Arnold Schwarzenegger, Vlagyimir Putyin képét hamisították, valamint a színésznők, körükben Scarlett Johansson, Gal Gadot, Irene és Natalie Portman arcát, testét alakították át.

Július óta mintegy 104 ezer nő képét, videóját hamisították meg, s az elmúlt három hónapban a hamisítványok „termelése” közel 200 százalékkal nőtt.

Arra lehetne számítani, hogy a szoftverrel leginkább hírességek képeit dolgozzák fel, de úgy tűnik, legtöbben arra használják, hogy „meztelen” fényképeket készítsenek az általuk személyesen ismert nőkről.

Telegram Still Hasn’t Removed a deepfake bot that has been generating explicit, non-consensual images https://t.co/ad6kmFKdtR via " target="_blank" rel="noopener noreferrer">@wired

— Nikos Sarris (@nikossarris) " target="_blank" rel="noopener noreferrer">November 25, 2020

Az áldozat többnyire nem tudja, hogy hamisított meztelen képek keringenek róla az interneten legközelebbi ismerősei és vadidegenek körében. A Sensity AI azt is megállapította, hogy a fotók „korlátozott számban” kiskorú gyermekeket ábrázolnak.

Meglepő, hogy a szoftvert használók többsége, mintegy 70 százaléka Oroszországból származik, olyan országból, amely a közelmúltig betiltotta a Telegramot: úgy tűnik, a puszta tiltás nem sokat ér.

Oroszországban a bot a VK-ban (Vkontakte), az ország legnagyobb közösségi média hálózatán is terjed.

A hálózaton terjesztett botot szabadon lehet használni, de az úgynevezett felhasználók „prémium érméket” vásárolhatnak, amelyek el tudják távolítják a szoftver vízjelét és felgyorsíthatják a feldolgozás amúgy elég lassú folyamatát. A 12 érmés készlet 1,30 dollárnak megfelelő összegbe kerül.

A Sensity szerint a bot képességeit alátámasztó szoftver valószínűleg az ismert DeepNude nyílt forráskódú változata. Ez a gépi tanulási algoritmus tavaly vált ismertté, mikor alkotója közzétette az interneten.

Borítóképünk illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!