Vásárlási tanácsadó

2020.12.11. 06:00

Kiskátét adtak ki a kezdő, idős okostelefonozóknak

Kezdők mindig voltak-lesznek: a tízpontos tájékoztató nekik készült, hogy mire figyeljenek mobil vásárlásakor.

Forrás: Shutterstock

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) szerint fontos, hogy legyen nagy képernyős, videóhívásokra is alkalmas, 4G-s vagy LTE-s mobilinternetre képes a készülék.

Nem pusztán telefonálásra használják az idősebbek a mobiltelefont:

a pandémia következtében egyre többen intézik ügyeiket okostelefonon, leginkább azonban a kapcsolattartásban felbecsülhetetlen egy megbízható készülék – főleg olyankor, amikor a személyes találkozások nem javasoltak vagy túlzottan kockázatosak. Mivel

a telefon életmentő is lehet,

ezért nem mindegy, hogy milyen készülék mellett teszik le a voksukat a nagyszülők, akik ebben a kérdésben leginkább a gyerekeikre és az unokáikra hallgatnak.

Garancia: Érdemes a készüléket Magyarországról, a szolgáltatók egyikétől vásárolni, hogy biztosan kompatibilis legyen a hazai technológiákkal, és szükség esetén érvényesíteni lehessen a garanciát.

Üzemidő: Az újgenerációs mobiloknak fejlett, maximális kapacitású akkumulátoruk van. A régebbi vagy használt készülékekről ez nem minden esetben mondható el.

Kijelzőméret: Az újabb eszközöknek jellemzően nagyobb kijelzőjük van, így jobban látható rajtuk a tartalom, ráadásul olyan kisegítő lehetőségekkel is rendelkeznek, mint például a nagyobb betűméret.

Felbontás: Aki sok fényképet vagy videót néz a telefonján, figyeljen a kijelző felbontására is. A nagy felbontású készülékeken jobb minőségben tekinthetők meg a képek és a videók.

Sebesség: A képeknél, videóknál az átviteli sebesség sem mellékes szempont: az akadozás nélküli le-, illetve feltöltéshez a modern hálózatokat használni képes készülékre és megfelelő hálózati lefedettségre van szükség.

Hangvezérlés: A modern készülékekben fellelhető hangvezérlés a funkciók kiválasztását, az okoseszköz vezérlését, a hívandó partner keresését támogatja, valamint lehetőséget nyújthat szöveg bevitelére a nehézkes gépelés helyett.

Jelszótárolás: Az újabb eszközökbe számos biztonságos megoldást építettek be a jelszavak tárolásához, így elkerülhető ezek – adatvédelmi szempontból kiemelten kockázatos – papíralapú tarolása.

Vezeték nélküli töltés: Ez fokozza a felhasználó kényelmét, így megspórolható az apró csatlakozókkal való vesződés.

Vízállóság: A modern készülékek nagyobb valószínűséggel vízállóak, ezek választásával megkímélhetjük magunkat a kisebb balesetek okozta bosszúságoktól.

Felhőszolgáltatás: Érdemes megfontolni a felhőalapú társzolgáltatások használatát: az adatok, képek felhőalapú biztonsági másolatai akkor is megmaradnak, ha a telefon meghibásodik vagy véletlenül fontos dolgokat törlünk róla.

Összegezve, olyan okostelefont érdemes tehát választani a nagyinak, ami mind a megbízhatóságát, mind az alkalmazott technológiát (4G és 5G) tekintve hosszú távon is megbízható társa lesz.

A használt, de korszerű, tehát 4G képes készülékek lecserélésekor érdemes fontolóra venni, hogy továbbadjuk olyan családtagnak – például az egyik nagyszülőnek –, aki eddig ennél elavultabb mobiltelefont használt. Ne feledkezzünk meg ugyanakkor arról sem, hogy az új eszközök kezelése számos idős embernek kihívást jelent, így fontos, hogy segítsünk nekik elsajátítani a számukra szükséges funkciók használatát.

Borítóképünk illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!