Mi mennyi

2020.11.11. 12:51

Pontosabban tájékoztat majd az LG a telefonjairól

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elfogadta az LG kötelezettségvállalását, mely szerint a cég a jövőben önként kiegészíti kommunikációját mobilkészülékeinek víz-, por- és ütésállóságával kapcsolatban.

Forrás: Shutterstock

A versenyhivatal eljárása annak vizsgálatára indult, hogy az LG magyar nyelvű honlapja megfelelően tájékoztatta-e a fogyasztókat egyes mobiltelefon-készülékei víz-, por- és ütésállóságáról.

A honlap többek között

„a katonai szabványnak megfelelő kivitel víz-, por- és gondállósággal”, illetve „katonai szintű tartósságra optimalizáltként” hirdette

egyes mobilkészülék-típusait. Az állítások különböző nemzetközi szabványokkal (IP68; MIL STD-810G) kapcsolatos teszteken alapultak, a fogyasztók azonban nem kaptak pontosabb tájékoztatást arról, ez mit is jelent a készülék használatára nézve.

A vásárlók csak a jótállási feltételek elolvasásakor – vagyis tipikusan a termék megvételét követően – szembesülhettek azzal, hogy az ígért tulajdonságokat a cég kizárólag tesztkörülmények között garantálja, így elveszítik a jótállást készülékükre, ha például „túl poros vagy nedves környezetnek” teszik ki, vagy úsznak vele.

A versenyhatóság elfogadta a cég önkéntes kötelezettségvállalását a felmerülő versenyproblémák korrigálására. A vállalkozás ezek alapján kiegészíti honlapjának tájékoztatóit, illetve az érintett mobiltelefonok használati útmutatóit és jótállási jegyeit a készülékekre vonatkozó víz-, por-, és leejtés-állósággal kapcsolatban.

A fogyasztók a jövőben könnyen érthető és kiegyensúlyozott tájékoztatást kaphatnak a hivatkozott szabványok és tesztek lényegéről, valamint arról, hogy az LG készülékei milyen módon felelnek meg ezeknek, és mindez mit jelent a gyakorlati használatra nézve. A cég a készülékeit forgalmazó szerződéses partnereitől is elvárja a jövőben fentieknek megfelelő tájékoztatást.

Borítóképünk illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!