Ökológiai lábnyom csökkentése

2020.11.05. 15:00

Egyre zöldebb megoldásokat vet be a Huawei

Szójabab-festékkel és ricinusolaj-származékokkal készült a legújabb prémium okostelefon, a Huawei Mate 40 Pro doboza.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Száz százalékban lebomló, szójabab alapú festék és ricinusolajból származó bioműanyagok felhasználásával lett környezetbarátabb a Huawei Mate 40 Pro doboza.

A vállalat elkötelezett az ökológiai lábnyoma csökkentésében, ennek eredményeként legújabb csúcskészüléke 28 százalékkal kisebb csomagolásban, 90 százalékkal kevesebb papírtartalommal, csupán 3,8 százalék műanyagtartalommal és világelsőként, papír nélküli garanciával érkezik. A gyártó törekvései szerint

2025-re teljesen eltűnhet a műanyag a csomagolásokból és a papír alapú kézikönyvek is.

Globális technológiai vállalatként tovább erősítette elkötelezettségét a fenntartható jövő iránt a Huawei az eddigi legzöldebb okostelefonjával.

A Huawei októberben egy felmérést készíttetett a Censuswide-dal, amelyben arra volt kíváncsi, mit gondolnak az emberek a fenntarthatóságról. Kutatásukból kiderült,

minden negyedik európai fogyasztó azt szeretné, ha 2025-ig megszűntetnék a műanyag csomagolást.

S a fogyasztók nem csak a műanyag miatt aggódnak, 71 százalékuk szeretné, ha a papír alapú kézikönyveket eltávolítanák a csomagolásból, csökkentve ezzel a papírfelhasználást.

Környezetbarát, lebomló alapanyagok

A Huawei már korábban elindult ezen az úton, a legújabb csúcskészüléke a fenntarthatóság szempontjából is túllép az elődein: a csomagolásán 100 százalékban lebomló, szójabab festéket használtak a kőolaj alapú tinta helyett, ami csökkentheti a rákkeltő anyagok és az illékony szerves vegyületek termelését, melyek a környezeti szennyezés fő forrását jelentik. A vállalat által 2013-óta használt bioműanyagok több mint 30 százaléka környezetbarát ricinusolajból származik, amely 62,6 százalékkal csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást. Ennek köszönhetően 2018 óta a Huawei 612 tonnával csökkentette a kibocsátását.

Csak tavaly a kínai cég 1468 tonna elektronikai hulladékot hasznosított újra, és ebben az évben több mint 3000 tonnát tervez. A gyártó az újrahasznosítás céljából visszaküldött eszközök 86 százalékát is felhasználta 2019-ben. A napenergia használatának köszönhetően 2015 és 2019 között 89 000 tonnával csökkentette a szén-dioxid-kibocsátását. 2015 óta több mint 500 ezer használt telefon talált új otthont a Huawei kiterjedt, világszerte 3000-nél is nagyobb szervízhálózata révén.

90 százalékkal kevesebb papír

Az új, digitális garanciakártya lehetővé teszi a Mate40 Pro felhasználóknak, hogy dokumentumaikat könnyedén elérjék a készüléken található QR-kóddal, vagy egyszerűen letöltsék a Huawei webhelyéről. Ezen túlmenően a QuickStart Guide is 340 oldalról 44-re csökkent, és bár a törvény jelenleg nem teszi lehetővé a használati útmutató kiiktatását, a Huawei dolgozik a teljesen papírmentes csomagolás megalkotásán.

Borítóképünk illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!